• 0
 ≫ 

Pandemija pogodila "obećanu zemlju": Zatvorene fabrike i pad potrošnje uzeli danak

 ≫ 

Merkelova spremna na kompromis oko finansiranja oporavka

  • 0
Angela Merkel

Angela Merkel / Foto: Tanjug/AP

Mere za suzbijanje pandemije korona virusa pogodile su naročito nemačke sektore usluga i trgovine na malo, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo finansija u svom mesečnom izveštaju.

Kako prenosi Rojters, Ministarstvo je ukazalo i da je zatvaranje fabrika negativno uticalo na industrijsku proizvodnju, kao i da je opala potrošačka klima.

"Povećana neizvestnost u pogledu budućeg zaposlenja zamaglila je odnos sklonosti potrošača da kupuju i očekivanja prihoda", kaže se u izveštaju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je spremnost da se ekonomski oporavak zemalja Evropske unije od posledica pandemije finansira preko povećanja budžeta Unije i izdavanjem zajedničkih obveznica preko Evropske komisije.

Merkelova spremna na kompromis

 

Lideri EU u četvrtak treba da na video konferenciji razmatraju temu dugova, a kako navodi Rojters, kompromis bi mogao da bude nađen tako što bi Evropska komisija sredstva pribavila zaduživanjem na tržištu, a ne bi se oslonila samo na sigurnost dugoročnog budžeta EU.

- Želela bih da kažem da Nemačka ne samo da želi da solidarno deluje već će solidarno i delovati - rekla je Merkelova.

Nemačka i Holandija do sada su se najžešće opirale izdavanju zajedničkih obveznica, kako bi se rešio problem dugova zemalja najteže pogođenih korona virusom.

Video: Angela Merkel objašnjava širenje virusa u Nemačkoj

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>