• 0
 ≫ 

Svetski pad od 3 odsto nije viđen 90 godina, potrebna veća pomoć ugroženim zemljama

 ≫ 

Kristalina Georgijeva kaže da će biti potrebno više sredstava ako nastave da rastu tržišni pritisci, a pozajmice, čak i po povoljnim uslovima, nisu uvek najbolje rešenje, s obzirom na već postojeću prezaduženost mnogih od tih zemalja

  • 0
Kristalina Georgieva

Kristalina Georgijeva / Foto: Wikimedia/World Bank Group/ Grant Ellis

Međunarodni monetarni fond (MMF) moraće da razmotri "specijalne mere" kako bi pomogao zemljama da se izbore s pandemijom korona virusa i njenim negativnim ekonomskim posledicama, izjavila je direktorka Fonda Kristalina Georgijeva.

U blogu objavljenom juče, na sajtu MMF-a, ona je navela da je Fond već preduzeo posebne korake kako bi oslobodio sredstva, pogotovo za tržišta u nastajanju i privrede u razvoju koje su se suočile sa odlivom rekordnih 100 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Georgijeva je dodala da će biti potrebno više sredstava ako nastave da rastu tržišni pritisci, a pozajmice, čak i po povoljnim uslovima, nisu uvek najbolje rešenje, s obzirom na već postojeću prezaduženost mnogih od tih zemalja. Ona je ukazala i na potrebu pojačane saradnje s drugim međunarodnim institucijama i privatnim sektorom.

Šefica MMF-a nije iznela detalje, ali Rojters ukazuje da njena izjava dolazi posle objavljivanja dokumanta MMF-a i Svetske banke, u kome se kaže da će većoj grupi zemalja, pored 77 najsiromašnijih kojima je već obećana suspenzija otplate dugova, biti potrebna olakšica u isplati dugova.

Poslednja procena Fonda navodi da se ove godine, zbog pandemije korona virusa, očekuje pad svetske ekonomije od tri odsto, što je najveći pad od Velike depresije iz 1929. godine.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>