• 1

U ovom trenutku 18 supertankera pluta, niko ne zna kuda: Šta posle negativne cene nafte?

Ko će proći najgore?

  • 1
Nafta

Foto: Tanjug/AP

Globalno tržište nafte je pod velikim udarom zbog aktuelne situacije. Mnoge naftne kompanije u svetu neće preživeti ovu krizu i poremećaje na tržištu zbog dramatičnog pada potrošnje nafte i velikih količina neiskorišćene nafe.

Saudijska Arabija je bukvalno zatrpala tržiste ogromnim količinama sirove nafte, koje daleko od toga da su bile potrebne nekom u tom periodu, što je dovelo do prvog pada cena nafte. Ta zemlja je sada pod pritiskom da smanji nivo, i "učini sve što je potrebno".

Osim Arapa, ovaj šok če osettiti i njene koleginice članice zemljala OPEK.

Međutim, i njihove mogućnosti delovanja su sada ograničene jer su već prošle nedelje pristale na rundu smanjenja proizvodnje, od skoro 10 miliona barela dnevno.

Sada, američki zakonodavci prst upiru u Rijad, krive ga za pokretanje rata cenama.

Zato se i očekuje da urade "sve što je potrebno". Šta bi to podrazumevalo? Saudijci bi verovatno trebalo da smanje proizvodnju ispod 8,5 miliona barela.

Druge strane bi takođe mogle da pređu na pojačavanje napora na poštovanju postojećeg sporazuma. Ali čak i ako OPEK + pređe sporazum i prevaziđe, trebaće vremena da se odstrane zalihe.

nafta, mv

Foto: Printscreen

Volstrit je objavio da minimum 18 arapskih supertankera ide ka SAD i da bi trebalo da stignu narednog meseca, ali to znači a će možda biti parkirani ili da će plutati na neodređeno vreme.

Dodatno, pad cena je kaatastrofa za zemlje koje zavise od prihoda od nafte za javne finansije, servisiranja deviznog duga ili prihoda.

Najgore će proći Venecuela, Nigerija, Iran, pa i Meksiko i Brazil...

Video: Vučić o istorijskom padu nafte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    22. april 2020 | 18:02

    Sada se kupuje dok je cena niska, otvorite i punite skladišta .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>