• 44
 ≫ 

Vučić o paketu MMF iz kojeg je Srbija izuzeta: Ponosan sam što nas nema, to je zajam ne pomoć

 ≫ 

Zašto je Srbija izuzeta od paketa

  • 44
Aleksanda rVučić, Karaburma Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To što u novom paketu EU, koja se odnosi na pomoć preko MMF, je najbolji primer poznavanja stvari, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

- Nije to pomoć EU, reč je o pozajmicama - rekao je on komentarišući odluku da Srbija nije tražila pomoć od EU.

- Ja sam ponosan što Srbije nije na toj listi, u tom dokumentu piše da se to daje zemljama koji imaju znatne poremećaje u platno bilansnom sistemu, a mi ih nemamo. Imaćemo problema, ali manje nego drugi - rekao je on i podsetio da naš javni dug ne sme da prođe 60 odsto.

Podsetio je da je naša zemlja već uzela kredite od Svetske banke i Centralne evropske banke po povoljnijim uslovima, nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva.

Primedbe i insinuacije da pomoć EU nismo tražili jer vlast ne želi kontrolu trošenja tih sredstava tumači neznanjem kod nekih, kod nekih i lošim namerama, dok je kod trećih, kaže, jasna želja da se dodvore nekom.

- Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona evra više, ako nam to ne treba u ovom trenutku? Već smo uzeli od Svetske banke i CEB po 100 miliona plus 200 miliona evra, po 0,5 odsto (kamate), to jest po najpovoljnijim uslovima i to srednjoročno i dugoročno. Zašto da uzmemo kratkoročne kredite, ako nam to više ne treba? Da uništimo svoju ekonomiju brže? - rekao je Vučić.

Dodaje da ćemo mi imati manje problema nego druge zemlje.

- Ponosan sam što nismo na listi sa Ukrajinom, unisom, BiH, Albanijom i kako oni kažu Kosovom, Severnom Makedonijom i ostalima, koji su tu pomoć tražili. Zato što u tom dokumentu piše da se to daje zemljama koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, a Srbija ih nema - dodao je Vučić.

Vučić je ukazao i da nema više kvota za malinare.

Podsetimo, Evropska komisija usvojila je predlog o makrofinansijskoj podršci od tri milijarde evra za deset partnera iz procesa proširenja i EU susedstva.

Predlog je usvojen kako bi im pomogla u borbi protiv ekonomskih posledica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, a Srbije među navedenim državama nema, jer, kako navode u EU, nije tražila pomoć od MMF.

Video: Vučić o ekonomskim merama: Od 4. maja sve počinje da radi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zona sumraka

    23. april 2020 | 11:30

    Nema te porazne situacije koju kralj bitangi i lažova zajedno sa svojom Gebels mašinerijom ne može da pretvori u pobedu, bre.

  • Mina

    23. april 2020 | 10:51

    Srbija je cenjena u svetu

  • Marko

    23. april 2020 | 10:47

    Ako EU kaze da je pomoc zasto se onda ta pomoc posle vraca sa kamatom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>