• 95

MMF šalje 3 milijarde evra za region, Srbija izuzeta: "Nisu ni tražili pomoć"

Evropska komisija navodi da će pomenuta sredstva u visini od 3 milijarde evra biti obezbeđena uz podršku MMF

  • 95
Dolari, novac, cveće Foto: Shutterstock

Evropska komisija usvojila je predlog o makrofinansijskoj podršci od 3 milijarde evra za deset partnera iz procesa proširenja i EU susedstva, kako bi im pomogla u borbi protiv ekonomskih posledica uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Među navedenim zemljama nema Srbije, a u Briselu kao objašnjenje navode da Srbija nije tražila spoljnu finasijsku pomoć.

- Srpske vlasti trenutno ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i zato se nisu obratile MMF za finansijsku podršku - kažu u Evropskoj komisiji za Tanjug, na pitanje zašto je Srbija izuzeta iz ovog paketa pomoći.

Evropska komisija navodi da će pomenuta sredstva u visini od 3 milijarde evra biti obezbeđena uz podršku MMF, a jedan od kriterijuma za dobijanje ove pomoći je zahtev zemlje MMF-u za pokretanje Instrumenta hitnog finansiranja, sa čim je, kako ističu, Srbija bila upoznata.

Prema najavi iz Brisela, makrofinansijska podrška od 3 milijarde evra biće raspodeljena na zemlje koje su se obratile MMF za hitnu pomoć zbog problema u platnom bilansu.

Kome koliko ide?

Predviđeno je da će Albanija dobiti 180 miliona, BiH 250 miliona, Gruzija 150 miliona, Jordan 200 miliona, Kosovo 100 miliona, Moldavija 100 miliona, Crna Gora 60 miliona, Sjeverna Makedonija 160 miliona, Tunis 600 miliona i Ukrajina 1,2 milijare evra.

Ova sredstva biće dostupna tokom 12 meseci u formi zajmova po visoko povoljnim uslovima kako bi se pomoglo zemljama da pokriju neposredne i hitne finansijske potrebe, navode u Komisji.

- Podrška našim susedima neophodna je tokom krize kako bi ceo region bio stabilan. Ovi krizni program makroifinansijske pomoći će omogućiti da deset zemalja obezbedi makro ekonomsku stabilnost, da sačuvaju građane i preduzeća tokom krize - kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za ekonomiju u funkciji građana.

Ovaj predlog Komisije dolazi kao dodatak na paket solidarnosti Tim Evropa koji je već predstavljen u cilju pomoći partnerskim zemljma, a koji obuhvata finasijsku pomoć od 410 milona evra za svih šest zapadnobalkanskih zemlja.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobor

    22. april 2020 | 16:45

    Mmf ne daje pomoc nego kredite. Ne menjajte teze. Kredit se mora vratiti uz kamati. Mmf nije crveni krst i polumesec.

  • Vukodlak

    22. april 2020 | 17:49

    Samo kad smo se istrgli , iz vasih KANDZI.

  • Detetu jasno

    22. april 2020 | 17:03

    Pomoć od MMF-a?Neka hvala.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>