• 0

Novi minimum: Korona pokosila poslovnu aktivnost evrozone

PMI indeks je u martu već zabeležio najveći pojedinačni mesečni pad, kada se spustio na 29,7 poena

  • 0
korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac Za sve je kriva korona: PMI indeks je u martu već zabeležio najveći pojedinačni mesečni pad / Foto: Shutterstock

Poslovna aktivnost evrozone beleži u aprilu novi rekordni minimum, što je još jedan znak da pandemija korona virusa uzrokuje tešku ekonomsku štetu u celom regionu.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji meri aktivnost u proizvodnoj industriji i sektoru usluga, stropoštao se u aprilu na 13,5 poena, prema preliminarnim podacima analitičke kompanije HIS Markit.

Ovaj indeks je u martu već zabeležio najveći pojedinačni mesečni pad, kada se spustio na 29,7 poena, prenosi CNBC. Vrednost PMI indeksa ispod 50 poena ukazuje na pad ukupnog ekonomskog rasta.

- Ekonomija evrozone trpi u aprilu nesagledivu štetu zbog udruženog dejstva mera vanrednog stanja s ciljem zaustavljanja virusa, smanjenja svetske tražnje i manjka osoblja i inputa - naveo je u saopštenju Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Dodao je da bi ovogodišnja aktivnost u drugom tromesečju mogla da "zabeleži najžešći pad ovog regiona u novijoj istoriji". Zemlje članice evrozone su među najteže pogođenim pandemijom, pri čemu su Italija, Španija, Francuska i Nemačka na listi prvih pet država sveta po broju zaraženih.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa privredni pad evrozone u ovoj godini od 7,5 procenata.

Video: Na aerodrom Nikola Tesla stigla medicinska pomoć iz EU

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>