• 0
 ≫ 

Gigant mora da odluči: Državna pomoć ili direktorski bonusi - ne mogu oba

 ≫ 

Teški dani za Er Frans-KLM...

  • 0
Avion

Teški dani za Er Frans-KLM / Foto: Tanjug/AP

Francuska-holandska avio-kompanija Er Frans-KLM moraće da ukine sve ovogodišnje bonuse izvršnom direktoru Benu Smitu, jer u suprotnom - ništa od državne pomoći. Ovaj stav je danas podelio holandski ministar finansija Vopke Hoekstra.

- Bonusi su u ovim kriznim vremenima problematični i ne slažu se sa idejom da se kompanijama pruža državna pomoć, koja se finansira novcem poreznih obveznika - rekao je on.

Er-Frans KLM je prošle nedelje izneo dokumenta koja pokazuju da su kriterijumi za Smitovu platu - izmenjeni i da sada i od njega zavisi finansijsko stanje kompanije. On je istakao da će smanjiti svoju fiksnu, ali i dodatnu platu u 2020, srazmerno s platama radnika koji su privremeno otpušteni.

Inače, Smitova godišnja plata iznosi 900.000 evra, pri čemu bonusi dostižu cifru od čak 1,35 miliona evra.

Osim toga, CEO Er-Frans KLM-a prima i dva miliona evra dugoročnih podsticaja, na godišnjem planu, koji se isplaćuju na svake tri godine. Dakle, ovaj stav holandskog ministra finansija ne treba da čudi.

Avio-prevoznik koji je sada na rubu propasti mogao bi da postigne dogovor o pomoći vrednoj 10 milijardi evra, preneo je Rojters. Udeo holandske vlade u tom paketu bi iznosio 2 milijarde evra i bio bi namenjen holandskom KLM-u. Dogovor s francuskim senatorima trebalo bi da se desi uskoro.

Video: Vratio se još jedan avion Er Srbije sa opremom iz Kine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>