• 0

Gigant mora da odluči: Državna pomoć ili direktorski bonusi - ne mogu oba

Teški dani za Er Frans-KLM...

  • 0
Avion

Teški dani za Er Frans-KLM / Foto: Tanjug/AP

Francuska-holandska avio-kompanija Er Frans-KLM moraće da ukine sve ovogodišnje bonuse izvršnom direktoru Benu Smitu, jer u suprotnom - ništa od državne pomoći. Ovaj stav je danas podelio holandski ministar finansija Vopke Hoekstra.

- Bonusi su u ovim kriznim vremenima problematični i ne slažu se sa idejom da se kompanijama pruža državna pomoć, koja se finansira novcem poreznih obveznika - rekao je on.

Er-Frans KLM je prošle nedelje izneo dokumenta koja pokazuju da su kriterijumi za Smitovu platu - izmenjeni i da sada i od njega zavisi finansijsko stanje kompanije. On je istakao da će smanjiti svoju fiksnu, ali i dodatnu platu u 2020, srazmerno s platama radnika koji su privremeno otpušteni.

Inače, Smitova godišnja plata iznosi 900.000 evra, pri čemu bonusi dostižu cifru od čak 1,35 miliona evra.

Osim toga, CEO Er-Frans KLM-a prima i dva miliona evra dugoročnih podsticaja, na godišnjem planu, koji se isplaćuju na svake tri godine. Dakle, ovaj stav holandskog ministra finansija ne treba da čudi.

Avio-prevoznik koji je sada na rubu propasti mogao bi da postigne dogovor o pomoći vrednoj 10 milijardi evra, preneo je Rojters. Udeo holandske vlade u tom paketu bi iznosio 2 milijarde evra i bio bi namenjen holandskom KLM-u. Dogovor s francuskim senatorima trebalo bi da se desi uskoro.

Video: Vratio se još jedan avion Er Srbije sa opremom iz Kine

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke