• 0
 ≫ 

Najniži poslovni sentiment ikada: Slovenci gube optimizam, samo 9 odsto preduzeća imuno na krizu

 ≫ 

U ovoj zemlji je do sada potvrđeno 1.366 slučajeva korona virusa

  • 0
Slovenija, korona virus U Sloveniji je do sada potvrđeno 1.366 slučajeva korona virusa / Foto: Pixabay

Poslovni sentiment u Sloveniji pao je u aprilu na najniži nivo ikada, jer je kriza izazvana korona virusom razorila optimizam u svim privrednim sektorima i među potrošačima u toj zemlji.

Prema današnjem izveštaju slovenačkog zavoda za statistiku, poslovni sentiment je pao na minus 39,5 poena u aprilu sa minus 3,7 poena u martu, i u odnosu na plus 6,7 bodova u istom mesecu prošle godine, prenosi Rojters. U Sloveniji je do sada potvrđeno 1.366 slučajeva korona virusa.

Ova zemlja je zatvorila sve škole, barove, restorane, kulturne ustanove, prodavnice, osim prodavnica hrane i apoteka, ukinula javni prevoz i zabranila svako okupljanje na javnom prostoru od sredine marta, kako bi zaustavila širenje virusa.

Mnoge kompanije su morale da obustave proizvodnju zbog mera ograničenja kretanja, ali i zbog nedostatka delova i pada tražnje. Kako smo juče pisali, slovenački gigant Gorenje morao je da otpusti više od 2.000 radnika, od čega njih hiljadu samo u Sloveniji.

Zavod za statistiku je saopštio da se poverenje u proizvodnom sektoru pogoršalo uglavnom zbog pesimizma u pogledu narudžbina i proizvodnih očekivanja, dodajući da samo 9 odsto preduzeća nije osetilo posledice mera ograničenja u svojoj aktivnosti tokom poslednjeg meseca.

Vlada u Ljubljani je od ponedeljka dozvolila otvaranje auto servisa i prodavnica nameštaja, građevinskog materijala, automobila i bicikala. Od 4. maja će takođe biti dozvoljeno otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona.

Banka Slovenije je procenila prošlog meseca da bi slovenačka privreda mogla da padne ove godine između 6 i 16 procenata zbog pandemije korona virusa, u odnosu na rast od 2,4 odsto 2019.godine.

Video: Mali: Privrednicima na raspolaganju još 2 milijarde evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>