• 1

Mađarska potpisala kredit za brzu prugu od Budimpešte do Beograda

Detalji strogo poverljivi

  • 1
BRZA PRUGA ČORTANOVCI PROBIJEN TUNEL

Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović

Mađarska i Kina potpisale su sporazum o zajmu za finansiranje izgradnje brze pruge između Budimpešte i Beograda, saopštio je mađarski ministar finansija Mihalj Varga.

Varga je u video poruci, objavljenoj na njegovom postu na Fejsbuku, naveo da je kamata na kineski kredit fiksna i da postoji opcija prevremen otplate, ne ulazeći u detalje o drugim uslovima zajma, prenosi Rojters.

Početkom ovog meseca, Mađarska je pripremila nacrt zakona kojim se predviđa da svi podaci obuhvaćeni ugovorima za ovaj želežnički projekat, vredan 2,1 milijardi dolara nose oznaku "strogo povreljivo".

- Imamo ugovor o kreditu koji je povoljan i siguran za Mađarsku", rekao je Varga u video poruci, dodajući da su uslovi "povoljni u odnosu na aktuelne dostupne uslove finansiranja -

Oko 85 odsto sredstava za finansiranje projekta će stići od Kine u vidu zajma, dok će 15 procenata obezbediti Mađarska, naveo je.

Varga je dodao da će nova železnička veza između Budimpešte i Beograda, koja će biti završena do 2025. godine, omogućiti Mađarskoj da bude centar evropskih logističkih mreža, kojima će se kineska roba transportovati iz Grčke u zapadnu Evropu.

Mađarski deo pruge od 150 kilometata gradiće kinesko-mađarski konzorcijum CRE, u čijem je sastavu mađarski holding Opus Global.

Deo pruge u Srbiji dug je oko 200 kilometara. Dve deonice puge - od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do Subotice, odnosno do mađarske granice - grade kineska kompanija CRSC i srpski podizvođači, a Ruske železnice grade deonicu od Stare Pazove do Novog Sada.

Video: Probijen tunel “Čortanovci” na budućnoj brzoj pruzi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>