• 0

Počinje jedna druga borba: Milijarde za spas avio-kompanija

Očekuju da njihov saobraćaj bude smanjen za više od 90 odsto u narednim mesecima

  • 0
aerodrom, avion, putovanje Foto: Pixabay.com

Francuske i holandske vlade najavile su najmanje devet milijardi evra za spasavanje kompanija Er Frans i KLM, čiji su letovi u velikoj meri obustavljeni zbog pandemije korona virusa.

Partnerske aviokompanije su pregovarale nedeljama sa svojim vladama s obzirom da avioprevoznici u celom svetu propadaju ili traže spas od države, prenosi AP.

Proteklih nekoliko nedelja ograničenja putovanja uzdrmale su čitavu industriju, a Er Frans i KLM saopštili su ranije ovog meseca da očekuju da njihov saobraćaj bude smanjen za više od 90 odsto u narednim mesecima.

Er Frans će dobiti tri milijarde evra direktnih zajmova od francuske države i bankarski zajam od četiri milijarde evra koji garantuje država, navela je aviokompanija u saopštenju.

Govoreći na nacionalnoj televiziji TF1, francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da je pomoć neophodna za "spasavanje naše nacionalne aviokompanije". On je rekao da vlada trenutno ne razmatra nacionalizaciju Er Frans.

Holandski ministar finansija Vopke Hekstra najavio je da će vlada obezbediti između dve i četiri milijarde evra kako bi pomogla kompaniji KLM da preživi razorni uticaj pandemije.

Hekstra je rekao da novac biti u obliku garancija i kredita prevozniku i da vlada pomaže KLM "zbog vitalnog značaja koji ta kompanija, u kombinaciji sa (amsterdamskim aerodromom) Šiphol, ima za holandsku ekonomiju i zaposlenost".

Video: Avion Er Srbije poleteo za Berlin i Frankfurt po srpske državljane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>