• 0

Potražnja prevazilazi ponudu, a arabika sve skuplja: Svet očekuje nestašica kafe?

Pošiljke iz Kolumbije privremeno bi mogle da budu obustavljene zbog mera koje su na snazi do 27. aprila

  • 0
kafa za poneti Od kraja prošle nedelje pola kilograma sirove arabike košta 1,21 dolar / Foto: Pixabay.com

Pandemija je uticala na sve, pa i na mnogima obožavani napitak - kafuIz straha da će doći do slabije ponude, jer su granice zatvorene pa se i transport slabije odvija, cene kafe su skočile na svetskom tržištu. Iako je ova vest za jedne loša - za prerađivače kafe i krajnje kupce, proizvođači su se obradovali jer su zbog niskih cena bili na ivici propasti.

Od 2016. cena kafe je pala za 30 odsto u odnosu na prosečnu cenu u prethodnih 10 godina - pokazali su podaci Međunarodne organizacije ICO, koja okuplja 49 država koje izvoze i uvoze kafu. Primera radi, pola kilograma arabike je prošle nedelje koštalo iznad 1,21 dolar. Podsetimo, ista mera iste vrste - 2011. je koštala čak 3 dolara, što je bio vrhunac.

I dok jednima ovo ne ide na ruku, mnogi od 25 miliona proizvođača dočekali su vest o poskupljenju s radošću, jer su jedva krpili kraj s krajem i pokrivali operativne troškove. Farme su sve lošije stajale. Onda je nastupila pandemija i unela bojazan zbog potencijalne slabe isporuke. Brazil je, inače, najveći svetski proizvođač kafe i njegova arabika je sada poskupela za 20 odsto u odnosu na februar 2020. godine.

Terminski ugovori za kafu, kojima se trguje na Njujorškoj berzi, u martu su skočili za 9 procenata, i dostigli u proseku 1,16 dolara za 500 grama kafe. A cena nastavlja da raste, kako kriza traje. Pod znakom pitanja su i isporuke iz Kolumbije, koja je jedan od ključnih proizvođača.

U toj zemlji, berba se obično odvija u aprilu, međutim, i oni sada beleže manjak radne snage, pa se ne zna koliko će plodova biti ubrano. Zatvorene granice su poremetile čitav proces, pa trenutno nema sezonskih radnika. Karantinske mere u Kolumbiji traju do 27. aprila.

ICO navodi da "potražnja za sada premašuje ponudu", što bi moglo da utiče na privremenu nestašicu kafe, kao i na kratkoročno dodatno podizanje cena.

Da li su razlog tome zatvorene kafeterije ili više slobodnog vremena kod kuće, ali ovih nedelja potrošnja kafe u Francuskoj je skočila za 34,6 u odnosu na proleće 2019. godine. Italiji beleži rast od 29,5 odsto.

Video: Ma, koji Starbaks... Oni prave kafu koja sija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>