• 0

Kotrlja se: Evropska auto-industrija se vraća u pogon

Radnici će morati da nose zaštitne maske i da drže distancu

  • 0
Voz

Foto: Tanjug/AP

Posle višenedeljnog prekida proizvodnje zbog epidemije korona virusa proizvođači automobila u Evropi postepeno pokreću proizvodnju.

Najveći proizvođač automobila na svetu, nemački Folksvagen najavio je da danas ponovo otvara fabriku u Volfsburgu.

Ohrabrena opadanjem širenja korona virusa, Nemačka je dozvolila malim radnjama da se ponovo otvore pod uslovom da poštuju striktne mere distanciranja i higijene, a njihov primer slede sada i velike kompanije, prenosi Rojters.

- Nemačka autoindustrija vraća se u ponedeljak. Mi u Folksvagenu iskoristili smo petonedeljnu pauzu da se pripremimo za restartovanje proizvodnje - rekao je predstavnik Folksvagena Bernd Osterloh.

BMW takođe pokreće proizvodnju u fabrici u Velikoj Britaniji, a sledi otvaranje fabrika u Južnoj Karolini i Meksiku u maju. Radnici će morati da nose zaštitne maske i da drže distancu.

Promenjena su i pravila vožnje u autobusima koji prevoze radnike kada je reč o sedištima i ulasku i izlasku iz vozila, piše Rojters. Za intenziviranje proizvodnje spremaju se i fabrike Mercedes-Benca u Zindelfingenu i Bremenu.

Za razliku od Italije i Španije, Nemačka nikad nije zabranila proizvodnju automobila, mada su fabrike stale pošto su vlasti ograničle kretanje ljudi i nalžile zatvaranje prodavnica automobila zbog čega je pala potražnja.

Fijat-Krajsler otvara fabriku Sevel u Italiji, sa planovima da se nastavi 80 odsto proizvodnje.

U Francuskoj Tojota ove nedelje pokreće fabriku u Valensijenu a Reno je započeo proizvodnju motora u fabrici zapadno od Pariza.

Švedski Volvo otvorio je fabriku u Torslandi nakon remonta proizvodnog procesa.

- Ekonomija u Evropi je zaustavljena. Za vakcinu će trebati puno vremena. Važno je da se restartuje (proizvodnja) na siguran način. Nadamo se da možemo da doprinesemo normalizaciji - rekao je izvršni direktor Volva Hakan Samuelson za Rojters.

Video: Zanatske radnje otvorile vrata mušterijama: Ovako izgleda prvi radni dan

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke