• 84

Dr Kon: Firme da se snađu kako znaju i umeju, država neće pomoći svima

Ekonomija sada vrši pritisak na sve, rekao je Kon

  • 84
Konferencija

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ekonomija je ta koja sada vrši pritisak na sve, moramo da se vraćamo u normalu, rekao je Dr Predrag Kon. 

On je, gostujući na TV Pink rekao da će kraj epidemije biti daleko da bi ekonomija mogla da trpi toliko. Zbog toga, istakao je on, moraju sve firme i sva preduzeća da preduzmu sve mere predustrožnosti. 

Kako je naveo, prvo i osnovno je da se obezbedi bezbedan prevoz ljudi do posla, a zatim socijalna distanca u svim firmama. Istakao je da Krizni štab stalno radi na donošenju preporuka, a da će sutra biti izdate nove, za preduzeća i deltanosti koja tek počinju da rade.

- Sve kompanije će morati da obezbede mere i uslove za bezbedan rad svojih zaposlenih. Kako će to da izvedu? Pa kako znaju i umeju - rekao je Kon.

On je napomenuo da jednostavno država neće moći ta sredstva da obezbedi za sve, i da svako preduzeće mora da razmišlja za sebe.

- Ovo je veliki izazov za sve uslužne delatnosti da ispune sve zahteve. Oni treba dosta toga da urade. Prvo, sada je u prvom planu prirodno provetravanje, ventilacioni sistemi nisu prednost. Treba ih isključiti, mogu da povećaju mogućnost širenja virusa - rekao je Kon.

Naglasio je i da su neophodne dezobarijere, mali sunđeri natopljeni dezinfekcionim sredstvima.

- Tu se gazi pre ulaska u objekat. Mora da postoji dezinfekcija ruke, kao i zaštitna oprema. Dezinfekcija pre i posle posla su obevezni. Ne može da bude više osoba u jednoj prostoriji. Svi mora da budu udaljeni oko dva metra - rekao je Kon.

Šta privrednici treba da rade

Preventivne mere Kriznog štaba koje su trenutno na snazi, odnose se na organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca, i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije i podrazumevaju:

- fizički razmak među zaposlenima (tzv. fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontak između lica kada god to priroda posla dozvoljava,

- obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom - hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom)

- obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije,

- obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica,

- obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor,

- često provetravanje svih prostorija,

- redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija,

- u slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma - kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja - COVID ambulanti,

- sve druge mere koje se mogu sprovesti, a da se ne remeti proces rada, odnosno proizvodnje, uz obezbeđivanje bezbednosti svih lica.

Video: Dr Kon: Zašto smo otvorili teretane i salone? Postoji drugo rešenje - da se zatvore zauvek

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muamua

    Kako da se odrzava distanca medju radnicima? Mi radimo do 16 h inace lokal 8 m2... Uvek su radile dve radnice kako to da ispostujemo neka neko objasni???

  • Pablo

    Kako znamo i umemo?! Onda nema mesta za sve nas u Srbiji! Ja ne planiram da odlazim iz moje Otadzbine a dr. Kon? Uselicu se u vilu na Dedinju, tako znam, tako umem!

  • Biljka

    Dr Kon do juce pridikovao Noletu da se kloni medicine, da se ne mesa, a sada Kon posta ekinomista!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke