• 1

Na univerzalnom sredstvu protiv virusa radili su 10 godina: Boca je 900 RSD, a evo zašto je posebno

Reč je o premazu MAP-1 koji ubija 99,9 odsto bakterija i virusa

  • 1
Sredstvo za dezinfekciju ruku, dezinfekcija, ruke, tečnost, koronavirus Reč je o premazu MAP-1 koji ubija 99,9 odsto bakterija i virusa / Foto: Tanjug/AP

Naučnici iz Hong Konga, s Univerziteta nauke i tehnologije, osmislili su dezinficijens koji navodno štiti razne površine od korone, i to tokom 90 dana.

Jedna bočica košta oko 8 evra, odnosno malo više od 900 dinara. Proizvod je, inače, namenjen širokoj upotrebi - na različitim površinama, predmetima i materijalima, kao što su metal, beton, drvo, staklo, plastika, tkanina, koža i tekstil. Treba napomenuti da površine ne menjaju izgled kada se poprskaju.

Premaz nazvan MAP-1 (Multilevel Antimicrobial Polymer) efikasno ubija do 99,9 odsto visokoinfektivnih virusa, poput onih koji uzrokuju male boginje, zauške, rubeolu. Kvalitet proizvoda je potvrđen i među mikroorganizmima otpornim na lekove.

Na čelu ove ideje profesora s prestižnog Univerziteta u Kini je Jeung King Lunom, s katedre za hemijski i biološki inženjering, i Odeljenje za okolinu i održivost. Inače, ovaj sprej nije osmišljen specijalno zbog korone, već se na njemu radilo 10 godina.

Profesor Jeung kaže da je premaz efikasan i do 90 dana, i da omogućava trajnu zaštitu i površinsku dezinfekciju od mikrobnih kontaminacija. Obavljene su i sve procedure kako bi se ispitala bezbednost, pa je tako dokazano da supstanca nije toksična, sigurna je za okolinu i kožu.

Može se koristiti u sredstvima za dezinfekciju ruku, u bojama, premazima, filterima za čišćenje vazduha i vode, kao i u izradi odeće i maski. Naučnici s Univerziteta u Hong Kongu su, u saradnji s kompanijom Chiaphua Industries Limited (CIL), ovih dana naneli premaz MAP-1 u više od 70 staračkih domova, zatim u vrtiće, škole, tržne centre, autobuse, sportske dvorane, crkve.

Tajna spreja je u milion nanokapsula za dezinfekciju koje imaju sposobnost da blokiraju aktiviranje bakterija i virusa, čak i kada se osuše. Razlikuje se od drugih sredstava, jer ima polimere osetljive na toplotu, koji se raspadaju u dodiru s kožom i oslobađaju dezinfekciono sredstvo.

Video: Srbija počela da proizvodi najjače sredstvo protiv korone - i to u Bajmoku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>