• 3

NIS: Ne odustajemo od ključnih investicija

U prvom tromesečju 2020. godine NIS je u razvoj kompanije investirao 7,7 milijardi dinara, a sa ulaganjima u kapitalne projekte nastaviće i tokom godine, uprkos velikoj krizi u naftnom sektoru - rekao je Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i finansijski direktor NIS-a

  • 3
NIS pumpe Foto: NIS

- Mi se sada suočavamo sa situacijom koja je gotovo bez presedana u dosadašnjoj istoriji. Ne samo da je došlo do dramatičnog pada cena nafte, već je istovremeno i potrošnja drastično smanjenja usled globalne pandemije Covid-19. Te okolnosti, na koje naftne kompanije nemaju uticaja, stvorile su krajnje nepovoljno makroekonomsko okruženje za rad naftnog sektora i naftne kompanije suočile su se sa izuzetno velikim izazovima - rekao je Čerepanov u intervjuu za portal Bizlife.

Prema njegovim rečima, početkom marta cena nafte je u samo jednom danu pala za oko 30 odsto, što je najveći pad vrednosti nafte u poslednjih 15 godina, dok je potražnja za naftom usled pandemije smanjena za 30 do 40 procenata.

Direktor Finansija NIS-a je naveo da su poremećaji na tržištu značajno uticali na finansijske rezultate NIS u prvom tromesečju, pa tako EBITDA iznosi 5,2 milijarde dinara, što je 18 odsto manje nego prošle godine.

On je precizirao da je NIS suočen sa dve vrste udara krize.

- S jedne strane, mi proizvodimo 30 odsto nafte koju prerađujemo u Pančevu dok 70 odsto nafte uvozimo. Pre marta, uvezli smo naftu koju smo platili između 50 i 60 dolara, čak i više. Mi smo tu naftu preradili, ali je još nismo prodali, a cene su snižene u međuvremenu. S druge strane, zbog epidemije novog korona virusa drastično je smanjen obim prodaje – veleprodaje i maloprodaje u odnosu na planirani obim. Posledica ovih okolnosti je smanjen cash flow u jako kratkom periodu i smanjena likvidnost kompanije - rekao je Čerepanov.

Prema njegovim rečima, sa druge strane u prvom kvartalu NIS je ostvario solidne operativne pokazatelje.

- U prvom kvartalu proizveli smo 319 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, što je skoro identičan rezultat prošlogodišnjem kada smo proizveli 321 hiljadu. U pančevačkoj Rafineriji prerađeno je 860 hiljada tona sirove nafte i gasa, što je 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Iako smo očekivali rast ovog pokazatelja imajući u vidu da je u martu prošle godine u Rafineriji obavljen kapitalni remont, treba reći da je zabeleženi porast od 44 procenta rezultat vredan pažnje. Uprkos dramatičnom padu potrošnje goriva u drugoj polovini marta, ukupan obim prometa naftnih derivata u prvom tromesečju iznosi 778 hiljada tona, što je 7 odsto više od prošlogodišnjeg rezultata - rekao je Čerepanov.

Prema njegovim rečima, teško je prognozirati kretanja do kraja godine.

 - Ne treba očekivati da će rast cena biti brz, a dinamika rasta je usko povezana sa razvojem situacije u vezi sa pandemijom. Vidimo da dolazi i do laganog ublažavanja određenih restrikcija i u Srbiji i u ostatku sveta i to će doprineti rastu privrednih aktivnosti i potrošnje naftnih derivata. Međutim, stvoreni viškovi na tržištu nafte su veliki i sigurno ćemo do kraja godine biti pod velikim uticajem nepovoljnih trendova - rekao je direktor Finansija NIS.

On je dodao da će glavni zadatak NIS-a do kraja godine biti da obezbedi pozitivan priliv novca, kako bi bila omogućena stabilna proizvodnja, prerada i prodaja naftnih derivata.

- Jedino na ovaj način možemo da osiguramo stabilnost na tržištu. Pored toga, naše rezultate stvaraju ljudi i prioritet nam je da omogućimo stabilnost i za njih. Godina je mnogo teža i izazovnija nego što smo mogli i da pretpostavimo. Ali, u svojoj istoriji NIS se već suočavao sa brojnim izazovima na koje smo uvek imali uspešne odgovore. Uveren sam da ćemo i sada uspešno očuvati kontinuitet poslovanja naše kompanije i nastaviti da stvaramo nove vrednosti za zaposlene, akcionare i zajednicu u kojoj poslujemo - rekao je Čerepanov.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kleo

    28. april 2020 | 13:48

    Doći će bolji dani za sve, a Vašoj kompaniji želim uspeh u radu i mnogo investicija u Srbiji!

  • Imenjak

    28. april 2020 | 14:54

    Na zapadu placaju jos za gorivo jer nemaju vise gde da skladiste a mi.placamo litar 130 din a galon 156 litara dzabe ej dzabe

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>