• 7

Gotovo trećina Amerikanaca ostala bez posla: Britiš ervejz najavio 12.000 otkaza

Lideri kompanije saopštili su kako Britišervejz ne može u nedogled da prima pomoć države za zaposlene

  • 7

Gotovo trećina Amerikanaca izgubila je posao ili prihode zbog korona virusa, a talas otkaza posebno je teško pogodio one s nižim primanjima, pokazalo je najnovije istraživanje Galupa.

Ukupno je 30 odsto ispitanika u anketi Gallupa navelo da je epidemija negativno uticala na njihovo radno mesto, odnosno na njihove finansije.

Bankrot, prazni džepovi

Foto-ilustracija: Pixabay

Deset odsto ispitanih ima status privremeno otpuštenih, pri čemu 85 procenata smatra da će se vratiti na staro radno mesto, pokazalo je istraživanje, objavljeno prošle sedmice, prenela je Hina.

Četvrtina ispitanika navela je da su im se primanja smanjila, a svaki šesti radi kraće nego pre.

Među onima s nižim primanjima trajno je bez posla ostalo četiri odsto ispitanika, dok je takva sudbina zadesila dva odsto u ukupnom broju ispitanih, pokazuje istraživanje.

Među onima s godišnjim primanjima nižim od 36.000 dolara otpušteno je 14 odsto, a njih 32 odsto ostalo je bez prihoda.

Galupova anketa sprovedena je putem Interneta od 13. do 19. aprila na slučajnom uzorku od 5.725 punoletnih građana SAD.

Britiš ervejz najavio 12.000 otkaza

Zbog kolapsa avio saobraćaja usled pandemije korona virusa, rukovodstvo kompanije Britišervejz najavilo je velika otpuštanja, piše britanski Gardijan.

Heathrow airport, aerodrom Hitrou, London, Engleska

Britiš ervejz / Foto: Tanjug/AP

Aleks Kruz, izvršni direktor kompanije Britišervejza koji zapošljava 42.000 ljudi, obratio se danas svim zaposlenima i najavio da zbog poslovne situacije i opstanka kompanije oko 12.000 ljudi mora biti otpušteno.

Kruz je predočio da Britišervejz ne može u nedogled da prima pomoć države za zaposlene, već mora da se prilagođava novom režimu redukovanog poslovanja.

Kruz je rekao da je obavestio i vladu i sindikate o smanjenju broja radnika i najavio skore konsultacije sa zaposlenima i sindikatima.

Avio kompanije širom sveta su suočene sa najvećim izazovom do sada zbog uvođenja zabrane putovanja, ali čak i kada letovi budu dozvoljeni na snazi će ostati mere socijalne distance što će i nadalje ugrožavati rentabilnost poslovanja u grani avio saobraćaja.

Aleksandar de Žiniak, direktor IATE, međunarode asocijacije avio prevoznika, prošle nedelje je upozorio da se avio prevoznici u celom svetu bore da opstanu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    Samo polako... kod nas ce se tek brojati nezaposleni, tek ce se dobijati otkazi...

  • Boki

    Super bas mi je drago...

  • Losmi

    Krajnje je vreme da NAROD USTANE PROTIV GLOBALISTA,VLASTODRZACA I KAPITALISTA! DOKLE CE VISE DA SE BOGATE NA TUDJOJ KRVI I ZNOJU?TREBA IM SVE ODUZETI I POSLATI IH SVE NA JEDNO PUSTO OSTRVO(MOCI CE SVI DA STANU)PA NEKA ZIVE OD SVOG RADA! BOGATI JOS BOGATIJI,SOROMASNI JOS SIROMASNIJI....TREBA PREUZETI ORIGONALAN,PONAVLJAM ORIGINALAN MODEL KOMUNIZMA ZA DRZAVNO UREDJENJE. RADI KOLIKO MOZES A UZMI KOLIKO TI TREBA,JEDINO JE TO SPAS ZA OVU PLANETU,DA COVEK NE BUDE POHLEPAN,A SA DRUGE STRANE DA PRISTOJNO ZIVI!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke