• 0

Dobar skor uprkos koroni: Srbija izvezla robu u vrednosti od 882 miliona evra

Najveću vrednost u izvozu je ostvario kukuruz, ali smo uspešno izvozili i jabuke, kruške, električnu energiju...

  • 0
Voće na ulici jabuke zaplena voća

Jabuke tradicionalno izvozimo u velikim količinama / Foto: Shutterstock

Preduzeća iz Srbije su od uvođenja vanrednog stanja 15. marta pa sve do 15. aprila, izvezla robu u vrednosti od 882,2 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine u redovnim okolnostima ta cifra bila 1,14 milijardi evra, pokazuju podaci Ministarstva finansija-Uprave carina, dostavljeni Tanjugu.

Kada je reč o poziciji na rang listi 20 najvećih izvoznika, na prvom mestu u tom period je bila HBIS Grupa, čiji izvoz je u mesec dana vredeo oko 42,6 miliona evra, zatim kompanija Grundfos sa nešto više od 17,6 miliona evra izvezene robe, Tetra Pak 17,3 miliona evra...

Na listi najvećih su i Henkel, kineski Ziđin iz Bora, Sojaprotein, Hemofarm i drugi. Roba koja je ostvarila najveću vrednost u izvozu je kukuruz, a vrednost izvoza ove žitarice premašila je 57 miliona evra.

Na listi ispod kukuruza je prerađeno voće, zatim posebni proizvodi od gvožđa, hartija, karton, električna energija koju smo izvezli za 17,5 miliona evra, zatim jabuke, kruške, dunje, elektromotori, hleb, peciva, kolači...

Izoz iz Srbije je najviše išao u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju, Rusiju, Italiju, Severnu Makedoniju, Francusku, Tursku, Sloveniju, Hrvatsku.

Video: Vučić: Od danas izvozimo kvasac u Republiku Srpsku

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke