• 0

Austrijski gigant pred pucanjem: Hoće pomoć države, ali njegov vlasnik - Lufthanza, beži od te ideje

Avio-kompanija AUA zatražila je od države Austrije pomoć u visini od 767 miliona evra

  • 0
AUA airline, Austrian airlines Austrian airlines / Foto: Wikimedia/Peter N. Thier

Austrijska avio-kompanija AUA, koja je u vlasništvu nemačke Lufthanze, zatražila je od Austrije pomoć u visini od 767 miliona evra.

Portparol kompanije Peter Tir potvrdio je agenciji APA da je sinoć AUA podnela zahtev za državnu pomoć. Veći deo svote se sastoji od kredita, a drugi u grantovima, koji tek treba da budu ispregovarani.

Koliko će od zatraženih 767 milion biti odobreno kao kredit, a koliko u grantovima se ne mora vratiti, još je otvoreno. Do sada su mediji spekulisali da bi AUA kompaniji trebalo 800 miliona evra za savladavanje aktuelne krize nastale usled pandemije. Bilo je i ideje da država vrati učešće u kompaniji.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler za ORF je rekao da će za državnu pomoć biti potreban dogovor posebno sa Lufthanzom, koja je vlasnik AUA. Lufthanza se, međutim, brani od prevelikog državnog uticaja, te umesto ulaska države u vlasništvo - analizira i druge mogućnosti.

AUA je, uvođenjem restriktivnih mera prizemila svoju flotu, i sprovodila je samo humanitarne letove za povratak Austrijanaca iz inostranstva.

Video: Još dva aviona Er Srbije odletela u Kinu po medicinsku opremu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>