• 9
 ≫ 

Čeka se reakcija Evrope: Srbija spremna da 18. maja pokrene avio-saobraćaj

 ≫ 

Gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu krenuće 8. maja

  • 9
Er Srbija, Air Serbia, Vašington

Avion Er Srbija / Foto: Air Serbia

- Srbija je spremna da otvori i pokrene avio-saobraćaj 18. maja - izjavila je jutros potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, dodajući da će to, ipak, zavisiti od ostalih zemalja EU i od toga kada će one dozvoliti letove sa svojih aerodroma.

- Mi nismo zatvarali aerodrome, nego su svuda bile ukinute redovne avio-linije. Beogradski aerodrom bio je otvoren sve vreme vanrednog stanja jer smo dopremali humanitarnu pomoć i vraćali naše građane iz drugih država. Naš je predlog da se putnički avio-saobraćaj otvori 18. maja i da se letovi sa aerodroma Nikola Tesla, kao i aerodroma u Nišu i Kraljevu pokrenu tada - rekla je Mihajlović.

Ona je gostujući na RTS, međutim, dodala da - ukoliko se Evropa ne otvori do tog datuma, neće ni Srbija. Kako je navela, "sve što Srbija radi u međunarodnom saobraćaju, mora biti usklađeno sa drugim državama".

- U Evropskoj uniji još uvek nema jasnog dogovora oko otvaranja granica. Kada se Evropa otvori, i mi ćemo. Dakle, mi smo spremni, ali moramo da iskoordiniramo aktivnosti sa svetom - poručila je ministarka, i apelovala da "uprkos otvaranju, i dalje moramo da budemo odgovorni".

Dalje je istakla da je u vreme epidemije jedna od osnovnih mera bila da se zaustavi prevoz putnika, ali da se sada mere postepeno relaksiraju, te da se sledećeg ponedeljka (4. maj) otvara međugradski saobraćaj, dok će gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu krenuti 8. maja.

- Saobraćaj će se fazno vraćati, jer je javni saobraćaj važan za ljude koji počinju da rade. Važno je da znamo da ovo nije samo zdravstvena, već i ekonomska kriza, pa je neophodno da se polako vratimo normalnom životu. S druge strane, teretni saobraćaj funkcioniše sve vreme trajanja epidemije i to će nam mnogo pomoći da ekonomski preživimo krizu - rekla je ona.

Kako je navela, "postojaće tačno odvojen prostor između vozača i putnika. Gledaće se i prostor u autobusu i vozu, jer je suština da i dalje nema bliskog kontakta među građanima, koji će morati da nose zaštitnu opremu".

Video: Ovo je tačno ublažavanje mera po datumima od danas: Evo kada počinju vrtići, tržni centri, prevoz...

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    29. april 2020 | 09:59

    Bas ste evakuisali gradjane,stavili na spiskove kao i nikom nista...niste ni jednu trecinu ljudu evakuisali...pricate price. Za granice cutite. Sramota,otvori granice da ljudi dodju kuci. Bar jedan,ne lazite vise ovaj narod.

  • alo

    29. april 2020 | 09:54

    To su priče za malu decu,i Austrija i Švajcarska kreću 18 maja,a verovatno i mnogi drugi jer tako kaže gazda !!!

  • pero

    29. april 2020 | 13:11

    Sta cekamo mi kako ce EU.Ovi nasi yu nostalgicari i komunjare kazu bas ih briga za njih.Jad i beda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>