• 16
 ≫ 

Oporavak već ove godine? "Srbija stoji najbolje u regionu, najmanji pad BDP-a"

 ≫ 

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Svetska banka očekuje da će pad u zemljama regiona biti između 3 i 5,6 procenata

  • 16
kriza Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Svetska banka očekuje da će pad u zemljama regiona biti između 3 i 5,6 procenata / Foto: Pexels.com

Kako navodi Svetska banka u svom najnovijem izveštaju, BDP Srbije će ove godine pasti 2,5 odsto, dok će u ostalim zemljama Zapadnog Balkana - pad varirati od 3 do 5,6 procenata.

Kako dalje navode, "Vlada Srbije je brzo reagovala na ekonomske izazove izazvane krizom, tako što je usvojila program vredan 5,2 milijarde evra, koji se odnosi na probleme malih i srednjih preduzeća, i na održanje likvidnosti". Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva, navodi da naša ekonomija ima šanse da se oporavi već ove godine.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Svetska banka očekuje da će pad u zemljama regiona biti između 3 i 5,6 procenata. Prema njihovom zapažanju, "obim recesije će zavisiti od trajanja pandemije u Evropi".

Linda Van Gleder, direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, kaže da se na "srednji rok očekuje snažan oporavak rasta u regionu, sa postepenim vraćanjem ekonomskih aktivnosti u normalu, ali da to sve zavisi od trajanja i intenziteta pandemije, kao i od politika država".

Recesija u svim zemljama Zapadnog Balkana pokrenuće značajan pad domaće i strane potražnje tokom pandemije, ocenjuju u Svetskoj banci. Kao što smo već pisali, posebno su pogođeni turizam i uslužni sektor, kojima su mere distanciranja i zabrana putovanja naneli veliku štetu.

Usluge čine oko 50 procenata ukupne zaposlenosti u pet zemalja u regionu, i 75 procenata u Crnoj Gori, napominje Svetska banka. Glavni rizik za Zapadni Balkan je, kako kažu, činjenica da bi produžena pandemija i dublja recesija u EU, mogle da otežaju upravljanje dolazećom ekonomskom krizom.

Vlade svih šest zemalja najavile su fiskalne i socijalne mere za podršku građanima i preduzećima tokom vanredne situacije, a te mere se kreću u rasponu od 1 do 6,7 procenata BDP-a. One države koje su ušle u krizu sa većim fiskalnim i eksternim zaštitnim slojevima, imaju više prostora za finansiranje obimnijih programa podrške.

Kako SB dalje navodi u izveštaju, sasvim je realno očekivati da bude potrebno uvođenje dodatne podrške, prilagođene lokalitetu. Na primer, nekoliko zemalja ZB najavilo je proširenje obuhvata postojećih programa socijalnih davanja radi podrške samozaposlenim porodicama i većem broju osetljivih pojedinaca.

Svetska banka je prognozu za Srbiju i region donela uz pretpostavku da će širenje pandemije virusa uskoro početi da usporava, pa bi mere mogle biti ukinute do kraja juna. Postepeni oporavak može da počne od tad.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djura

    29. april 2020 | 11:08

    Kada izgori suma, prvo se šatori obnove!!!

  • Ivan

    29. april 2020 | 11:28

    Tako je Srbija je najbolja, povecali racune za struju, po marketima visoke cene, deri ovce dok ih ne osisas!

  • super

    29. april 2020 | 10:35

    Pa kad stoji dobro neka da sto obećanih evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>