• 2

Kako da izbegnete kaznu ako uzmete pomoć od države, a više od 10% zaposlenih da otkaz?

Šta ako ja ne otpustim zaposlenog, već oni sami daju otkaz?

  • 2
radnik Foto: Pixabay

Uredbom o ekonomskim merama Vlade je naznačeno da oni privrednici koji su smanjili broj zaposlenih za više od 10%, nemaju pravo na ekonomske mere Vlade. Pod zaposlenima se smatraju oni koji imaju ugovor o radu, ali se ne računaju oni sa kojima je taj ugovor zaključen na određeno vreme i ističe u ovom periodu.

Međutim, šta se dešava s onim firmama u kojima se broj zaposlenih smanji u međuvremenu?

Uredba je i tu jasna, na kraju svakog meseca će se proveravati da li ste u odnosu na 15. mart 2020. smanjili broj zaposlenih za više od 10%, a to ne smete da činite ni tri meseca nakon što ste primili poslednje direktno davanje. To znači proverava se sve do 31. oktobra, ali moguće je da se provera uradi i naknadno.

Pitanje je onda, a šta ako ja ne otpustim zaposlenog, već oni sami daju otkaz? Ministar finansija obrazložio je da i takav otkaz ulazi u pomenuti limit o broju zaposlenih, kao i zaposleni koji odu na neplaćeno odsustvo.

To znači da, ukoliko preuzeće ima 20 zaposlenih i dvoje odluči da ode iz kompanije ili uzme neplaćeno odsustvo, u bilo kom trenutku do 31. oktobra, privrednik gubi pravo na mere Vlade i to nije sve.

Sve mora da se vrati za pet dana

Privrednik koji izgubi pravo na korišćenje pogodnosti dužan je da plati sve obaveze za koje mu je odobreno odlaganje plaćanja zajedno sa pripadajućim kamatama u roku od pet dana od kada kada mu je ukinuto pravo na pogodnosti.

Takođe, u tih pet dana potrebno je da izvršite povraćaj direktnih davanja, naravno s kamatom. Kamatna stopa je ona koja se plaća za kašnjenje u plaćanju poreza. Ona je tokom vanrednog stanja izjednačena sa stopom Narodne banke Srbije i iznosi 1,5%, a nakon ukidanja vranrednog stanja bi mogla sa skoči na preko 10 odsto.

Kolike su kazne?

Ni to nije sve. Kao što smo ranije pisali, ukoliko ne izmiri obaveze u roku od pet dana, privrednik će biti kažnjen u visini 30-70% iznosa primljenih direktnih davanja, s tim da za preduzeća to ne može biti manje od 500.000 dinara, a za predzetnike manje od 100.000. Uz to kaznu plaća i odgovorno lice u iznosu od 50.000 do 100.000 dinara.

Isto važi i za odlaganje poreza, plaća se 20-50% od iznosa odloženih poreza, a ne manje od 250.000 dinara za pravno lice, odnosno 50.000 dinara za preduzetnika. Kazne za odgovona lica su 25.000 do 50.000 dinara.

Kako da ipak zadržite mere?

Postoji jedna srećna okolnost i rešenje. Pre svega, sve mere se primenjuju iz meseca u mesec, tako da ukoliko vam se ovako nešto desi, možete ragovati pre nego što iskoristite sve mere.

Druga dobra okolnost jeste ta da je bitno samo da ne promenite broj zaposlenih. Dakle mogu ljudi da odlaze iz kompanije, ali je bitno da na njihovo mesto dođe neko drugi. Kako ministar kaže, u ugovoru o radu postoji otkazni rok u okviru koga možete da pronađete novog zaposlenog. Znači, otišlo je dvoje, vi zaposlite novo dvoje i to je to. Samo to treba uraditi u što kraćem roku, kako se broj isplaćenih zarada za taj mesec ne bi menjao.

Naravno, ovim ne predlažemo da "varate" državu već da pokušate da pronađete najbolje rešenje i za vas i za vaše radnike.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    29. april 2020 | 13:03

    Po ovome ziveli neradnici!i ucenjivaci!

  • Bager

    29. april 2020 | 14:41

    Drugim recima, uputstvo kako da se ja kao bogati vlasnik otarasim radnika, a izgledam posteno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>