• 1

U aprilu 339 firmi nastavilo rad, a tokom krize osnovano 1.000 kompanija. Jedan sektor dominira

Sve se polako vraća u normalu. Samo juče je 10.000 radnika vraćeno u proizvodnju, najviše u kompanije metalske i elektro industrije

  • 1
posao, solarni paneli Sve se polako vraća u normalu / Foto: Pixabay

Tokom ovog meseca 339 kompanija, koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili je značajno smanjile, normalizovalo je rad u potpunosti dok se sa odsustva vratilo 34.884 zaposlenih, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Kada je reč o preduzetnicima, dve trećine svih preduzetnika u Srbiji, što je gotovo 200.000, sada je na svojim radnim mestima.

- Aprilski talas ponovnog pokretanja kompanija vidno se oseća - 339 kompanija je normalizovalo rad u potpunosti - kaže Čadež za Tanjug. Samo u toku jučerašnjeg dana, 10.000 radnika vraćeno je u proizvodnju, najviše u kompanije metalske i elektro industrije.

- To ima veze i sa oživljavanjem privrede u evropskim zemljama, pogotovo nemačkih velikih automobilskih proizvođača koji ovde imaju svoje dobavljače - objašnjava predsednik PKS, i dodaje da nije reč samo o automobilskom sektoru, već i o proizvodnji različitih mašina, specijalnih alata.

Zanimljivo je, ukazuje Čadež, da je od 6. marta, kada je prvi slučaj novog korona virusa registrovan u Srbiji, oko 70 kompanija zaposlilo više od 400 novih radnika.

Nije reč o velikom broju firmi, dodaje Čadež, ali taj podatak ipak govori da su kompanije našle "svoj put" ka tržištu i da su se neke od njih preusmerile na proizvodnju drugačijih proizvoda, za kojima sada postoji potreba. "Naša privreda je pokazala da je veoma fleksibilna", dodaje on.

Privredna komora Srbije, kaže Čadež, kompanijama iz svih sektora u ovim vanrednim okolnostima pomaže 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, u organizaciji proizvodnje, nabavci sirovina, snabdevanju domaćeg tržišta, transportu robe preko granice.

Na pomoć mogu da računaju i u prilagođavanju propisa poslovanju u novim okolnostima, efikasnijoj primeni mera državne podrške, otklanjanju barijera sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, omogućavanju da ponovo krene izvoz proizvoda kojih ima dovoljno za domaće potrebe, a kako bi se obezbedio prekopotreban devizni priliv.

Kako je istakao, možda zvuči "neverovatno u ovim okolnostima", ali iz podataka se takođe može zaključiti da postoje oni koji su se odlučili i da pokrenu spostveni biznis.

- Od 6. marta, zaključno s prošlom nedeljom, registrovano je oko 1.000 novih kompanija i oko 1.600 novih preduzetnika, najviše iz IT industrije. Trećina novoosnovanih kompanija su iz oblasti kompjuterskog programiranja -navodi Čadež.

To pokazuje, kako je rekao, da građani imaju dobre ideje, pogotovo kada je reč o IT sektoru, i da su shvatili da će aktuelna situacija u svetu i kod nas, promeniti navike i način na koji kupujemo, putujemo, poslujemo.

Video: Čadež o posledicama pandemije na kompanije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    30. april 2020 | 04:52

    U USA danas objavljeno da je do sada BDP pao za 4.8%... Tako da ova priča ne pije baš vodu jer su naše kompanije povezane sa Evropskim a Evropske su povezane sa Američkim i Kineskim tako da...... spremajte gomilu bensedina, trebaće svima!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>