• 1

Velike kompanije u sve većem broju se odriču državne pomoći

U paketu su tri mere podrške za velika preduzeća

  • 1
Banka, klijenti, papiri, biznis Foto: Shutterstock

Sve duži spisak privrednika i preduzeća u Srbiji koji su do sada podneli zahtev za korišćenje mera državne pomoći u borbi protiv posledica pandemije koronavirusa pokazuje koliko je domaćoj privredi neophodna podrška.

Sa druge strane, produžava se i lista velikih kompanija i preduzeća koji su odlučili da paket mera koji je Vlada Srbije pripremila ipak ne iskoriste zbog toga što, kako navode, uspevaju da održe optimalan nivo poslovanja.

Ističu i da postoje mnogi privredni subjekti, preduzetnici i mala i srednja preduzeća, kojima su subvencije i pomoć države potrebnije.

U prvom talasu zdravstvene krize društveno odgovorne kompanije pokazale su solidarnost velikim brojem donacija zdravstvenim centrima širom Srbije u borbi protiv COVID-19. U ovom, drugom talasu koji se odnosi na otklanjanje posledica koje je po domaću privredu doneo koronavirus, "veliki" ponovo iskazuju svoju solidarnost, dajući prednost očuvanju likvidnosti preduzećima koja su u krizi pretrpela teže posledice.

Među velikim privrednim subjektima koji su iskazali solidarnost je kompanija Filip Moris, koja je u jeku epidemije u Srbiji jednom od najvećih korporativnih donacija pomogla opremanje zdravstvenih centara neophodnom medicinskom opremom. Kompanija, čija je fabrika u Nišu tokom krize uspela da održi kontinuitet u proizvodnji uz poštovanje mera i propisa zaštite i prevencije širenja koronavirusa, sada je donela odluku i da ne koristi državnu pomoć, odnosno subvencije odobrene Uredbom Vlade Srbije.

U korist onih kojima je podrška za poslovanje potrebnija, pomoći se odrekla i MK Grupa sa svim svojim kompanijama, ističući da su svesni da najveći teret trenutne krize podnose mikro, mala i srednja preduzeća, te da su usvojene mere prevashodno namenjene tom segmentu ekonomije.

Među onima koji su se odrekli mera podrške je i Grupa Univerexport, dok su iz "AutoČačka" saopštili da su i zapošljavali nove radnike.

Na sednici Vlade Srbije usvojene su tri uredbe koje predstavljaju pravni okvir za primenu Programa podrške privredi u cilju smanjenja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Covid-19.

Usvojena je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći gradjanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID 19 kao i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko3878

    29. april 2020 | 16:52

    Lako je zakljuciti, prostom matematikom da je isplativije otpustiti radnike, pa ih posle ponovo ,pri povecanju obima posla, zaposliti. Nego uzimati pomoc od drzave. Jednostavno to je truli kapitalizam. Sve se vrti oko profita a ne oko radnika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>