• 4

Nezapamćen pad: Kako je gorivo u BIH samo 70 dinara?

Cena dizela najniža je u Travniku, gde litar tog naftnog derivata košta neverovatnih 1,16 KM (70 dinara)

  • 4
Gorivo Sipanje

Printscreen: YouTube/Garage 54

Vlada Federacije BiH početkom meseca donela je odluku o neposrednoj kontroli cene nafte i naftnih derivata, a to je rezultiralo nezapamćenim padom cena goriva. U borbi za mušteriju, pumpadžije nastavljaju rat i svakodnevno obaraju cene, a to je najočiglednije u Travniku.

Stanovnici prenose da je, uvidom u aplikaciju FMT FBiH oil info evidentno da je na benzinskoj pumpi Tioil koja se nalazi u mestu Gospino Vrelo na magistralnom putu M5, cena litra dizela 1,16 KM, dok je benzin super 95 pet feninga skuplji.

Na toj pumpi tokom vikenda cena dizela je bila 1,21 KM po litru, a nakon što je u ponedeljak i konkurentska pumpa odredila istu cenu, na Tioilu su odlučili da zadrže svoje potrošače, te su dodatno snizili cenu naftnih derivata.

Sudeći prema snimku iz Travnika, benzinske pumpe zaista se takmiče u spuštanju cena

U BIH su davanja državi daleko, daleko niže. Ali u Rumuniji i Mađarskoj nisu mnoge niže, a kompanije prodaju gorivo jeftinije - napominje za naš portal Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije. On podseća i da u ovoj situaciji teško da je neko na dobitku jer su i kompanije u minusu zbog pada tražnje.

Podsetimo, u Srbiji su na litar goriva državna davanja 82 dinara. 

Cene goriva, benzin, dizel, tng, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Osim u BiH i u drugim susednim zemljama cene nastavljaju da padaju, pa su tako u Hrvatskoj sve vrste goriva dodatno pojeftinile. Evrosuper 95 u proseku košta 7,7 kuna ili 120 dinara za litar. Litar dizela istovremeno staje 116 dinara.

Cena evrodizela u Crnoj Gori pala je na 105 dinara, lož ulja na 100 dinara, a cena benzina 95 i 98 najverovatnije će se zadržati na nivou do 120 dinara.

I kod nas je primetan pad cene goriva. Ne i dovoljan. Opširnije o tome ovde.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    30. april 2020 | 11:35

    Valjda tamo država manje krade gradjane

  • Matija

    30. april 2020 | 11:52

    Sabac i Loznica dobijaju ove godine par milionera gradjana svercera lepo lepo bas...i treba tako,svako se bori kaki zna podrzavam no htedoh da kazem ioak je Bosna sila kao Amerika zato je taki jeftino gorivo ko sisa nas 4reda drzavu,mkrs Bajatovic da primi tu platu 13000e treba da se skupe pare pa da ide na televiziju da se jos malo pohvali jadnicak mala plata.. pozdrav svima

  • Ja

    30. april 2020 | 11:30

    Evo sad se srbio ibogati na gorivu,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>