• 2

I Putin brine zbog pada nafte: Moramo to da sprečimo po svaku cenu

Nafta je ključni sektor ruske ekonomije

  • 2
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Energetska tržišta u Rusiji ali i svuda u svetu doživela su ozbiljne šokove poslednjih meseci, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Pozvao je globalni napor da se uravnoteži tržište nafte.

- Ovi problemi ... prevazilaze nacionalne granice - rekao je Putin. Objasnio je da je pandemija Covid-19 imala loš uticaj na globalnu ekonomiju i potražnju.

- Nije prvi put da je globalno tržište energije nestabilno. Međutim, nikada nije bio takve situacije - dodao je on.

Rusija će nastaviti da traži načine za stabilizaciju energetskog tržišta, rekao je šef države, istakavši da su "potrebni zajednički napori, poput nedavnog sporazuma OPEC +".

- Nastavićemo da gradimo efikasnu saradnju sa stranim partnerima, postižemo sporazume o uravnoteženju energetskog tržišta, tražimo rešenja koja će omogućiti preduzećima da sprovode dugoročne planove, ulažu u razvoj i otvaraju nova radna mesta - rekao je.

Prema Putinovim rečima, energetski sektor je ključni sektor ruske ekonomije. To direktno utiče na razvoj proizvodnje, transporta, poljoprivrede, gradova, sela i zemlje u celini, kao i u velikoj meri određuje izvozni potencijal Rusije i stanje javnih finansija.

Putin je takođe naglasio važnost održavanja domaće energetske sigurnosti.

- Manjak goriva na domaćem tržištu, ograničenja snabdevanja električnom energijom za preduzeća i naselja u zemlji moraju se sprečiti po svaku cenu- rekao je.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pesterac

    1. maj 2020 | 08:59

    Sada su ga Saudijci dobro pogodili..... Nastavili ovako Ruska ekonomija ode isto kao za vreme Jorisa Jelcinja!!!

  • miro

    30. april 2020 | 21:46

    Pa od toga Rusija i zivi.Industrija nista Putine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>