• 11

Vučić: SAD će imati minus 4,8, EU minus 3,5, a Srbija plus 5 odsto rasta

Za nas je najbolja vest kada evrozona raste. Nemačka, Italija, Francuska...

  • 11
Vučić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema prvim procenama za prvi kvartal ove godine, SAD će biti na oko minus 4,8 odsto rasta, EU na minus 3,5 odsto, a Srbija na plus pet odsto, podsetio je predsednik Aleksandar Vučić i naveo da će Srbija biti broj 1, ili možda druga u Evropi po stopi rasta u prva tri meseca 2020.

- Mislim da ćemo biti broj 1 u Evropi, možda broj 2, moguće da imamo najveći rast u Evropi u prvom kvartalu. Možda jedna zemlja samo da bude ispred nas, to ćemo proveriti u naredna dva, tri dana - rekao je Vučić.

To, kaže, ne znači da smo mi manje pogođeni, ukazuje da će se kod nas veći problem videti u drugom kvartalu, zbog aprila meseca, ali su, ističe, prve procene veoma ohrabrujuće.

- Zato nam je potrebna saradnja sa SAD, EU. Za nas je najbolja vest kada evrozona raste. Nemačka, Italija, Francuska… najjače ekonomije Evrope moraju da rastu, da bismo mogli i mi - konstatovao je Vučić, na pitanje koliko će našu ekonomiju pogoditi recesija koja se prognozira u Evropi zbog covid i u regionu.

On je naveo i da 66 odsto našeg izvoza ide u zemlje EU, a kada se na to doda oko 17-18 odsto izvoza u zemlje regiona, što je ukupno 83 odsto izvoza, jasno je zašto je za nas važno da i regionalne ekonomije budu neuporedivo jače.

Vučić je rekao da će dve zemlje u regionu imati problem sa visinom javnog duga, a da će Srbija gledati da “upumpa” što više novca kroz Garantni fond, Fond za razvoj, korporaticne obveznice, povoljne kredite…

- Ali, naš javni dug ne sme da pređe 60 odsto BDP-a, mora da spada u najzdravije ekonomije. Moramo da vodimo računa, da industrijskom proizvodnjom, građevinarstvom, poljoprivredom, našu ekonomiju učinimo fleksibilnijom i otpornijom na sve moguće događaje - rekao je Vučić.

Važno je, kaže, i za Srbiju da radi Škoda, da krene Volvo, da rade nemačke fabrike, pogoni nemačkih fabrika u Americi…, jer je sve povezano, i važno je da se oporave američka i evropska ekonomija, a tako će, kaže, rasti i brojevi u Srbiji.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari