• 1
 ≫ 

Znate li da je Srbija prethodnih nedelja imala toalet papira i za izvoz?

 ≫ 

Blizu 400 kompanija radilo je u tri smene i tokom vanrednog stanja

  • 1
Toalet papir Foto: Pixabay

Predsednik Privredne komore Srbije izjavio je da je oko 400 firmi radilo i tokom vanrednog stanja i dodao da su mere Vlade za pomoć privredi "pogodile tačno u centar".

Čadež je rekao da je više puta razgovarao sa predsednicima privrednih komora evropskih država, koje prognozoraju pad svojih ekonomija od -7 ili -12 odsto.

Ukazuje da mnogi investitori planiraju da dođu u Srbiju kad prođe pandemija. Čadež navodi da je PKS, zajedno sa Vladom Srbije, uspela da sačuva deo proizvodnje i tokom vanrednog stanja.

- Blizu 400 kompanija radilo je u tri smene i tokom vanrednog stanja, najviše prehrana i piće, prozvodnja dezinfekcionih sredstva, zaštitnih odela - istakao je Čadež za RTS.

Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

Čadež je dodao da je jutros počelo da radi još 400 kompanija koje su smanjile ili obustavile proizvodnju.

- Na posao se vratilo 37. 800 zaposlenih. Dve trećine preduzetnika se vratilo da radi. To je dobar pokazatelj, uz sve mere i preporuke Kriznog štaba, kompanije to poštuju. Najvažnije je da privreda krene - naglašava Čadež.

Navodi da je kol centar Privredne komore imao više od 22.000 poziva, a najviše pitanja bilo je postavljeno o tumačenju i primeni mera, korišćenju državne pomoći. Pomoć države u vidu isplate minimalca koristi oko 860.000 zaposlenih, navode u PKS.

- Sačuvali smo kičmu ekonomije i za vreme vanrednog stanja uspeli da imamo punu proizvodnju, pa još i da izvozimo, zarađujemo i imamo devizni priliv - kaže Čadež navodeći da je zanimljivo da je Srbija, za razliku od drugih zemalja, imala toalet papira i za izvoz.

Predsednik PKS ukazuje da se u Srbiji proizvodi skoro sve, od zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstva, a uskoro će, kaže, biti povećana proizvodnja rukavica i odela. Kada je reč o gubicima, Čadež objašnjava da je sada teško proceniti o kom iznosu je reč.

- Ovo nije kriza poput one iz 2008. kad je pukla ''ta finansijska bomba'' koja je izazvala krizu, ovo je zdravstvena kriza. Kako se ona bude rešavala, tako će biti moguće oživljavati privredu - istič Čadež.

Video: Čadež: Više od 5.000 radnika vraćeno na posao, 120 novozaposlenih

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>