• 23

Da li se isplati uopšte otvarati kafiće i restorane u ponedeljak? Hoće li dizati cenu pića i kafe?

"Sve treba nabaviti u kratkom roku, i sve to košta, a posao je stajao"

  • 23
Kafić, restoran, bašta

Foto: Shutterstock

U ponedeljak, 4. maja ponovo počinju da rade restorani i kafići. Kako su popustile mere, njihovi vlasnici imaće ceo vikend da ih pripreme za rad pod novim pravilima.

Ugostitelji su dobili smernice za dalji rad koji se odnose i na zaposlene i na goste. Međutim, te promene i koštaju, a već je najavljeno da država jednostavno neće biti u mogućnosti da pomaže svima, pa će poslodavci morati da se snalaze kako znaju i umeju da bi obezbedili sve mere zaštite kako ne bi došlo do zaraze korona virusom.

Neke od najznačajnih uputa su dezo barijere, sredstva za dezinfekciju, maske, raspored...

Raspitivali smo se da li se uopšte isplati otvaranje kafića pod ovim okolnostima i da li će ugostitelji dizati cene.  Naše sagovornike, zabrinjava pre svega kako će raspored stolova uticati na rad.

- Biće teško objasniti gostima gde i kako treba da se sedi. Naročito što očekujemo gužve, pogotovo prvih dana posle otvaranja. Sećamo se da je bilo teško objasniti i da treba da napuste objekat, kada je počelo uvođenje mera, sada nam svima treba strpljenja i dodatnog vremena da bi se ispoštovali zahtevi, da se ispoštuje socijalna distanca pre svega - kaže na Drago B. (25) menadžer u jednom beogradskom restoranu.

BEOGRAD KAFIĆI PRIPREMA PRIPREMA BAŠTA KAFIĆA UOČI OTVARANJA

Priprema kafića/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On za naš portal navodi da ovih dana pripremaju lokal, ali da naravno, koštaju i sredstva koja treba obezbediti za dezinfekciju, maske, rukavice...Pri tom, i manji broj stolica znači manje potencijalnih mušterija, što će se odraziti i na pazare.

Ističe da uprkos svemu, oni neće podizati cene pića u restoranu, a i do sada su zadržali sve radnike. Dok nije bilo posla, angažovali su ih u pripremi restorana kako ne bi ostali bez plate.

- Mislim da se neće svima isplatiti rad pod ovim uslovima. Posao je stajao, nije bilo prihoda, a sada odjednom treba nabaviti sve za kratko vreme, što iziskuje dodatne troškove - navodi Drago.

Tako je i širom Evrope, mnogi restorani i kafići morali su da pronađu alternativne načine da ostanu u biznisu, ali i da uvedu nove načine plaćanja.

- Dva dana sam razmišljala i pravila računicu i došla do zaključka da mi se uopšte ne isplati da ponovo pokrećem posao dok se sve ne vrati u normalu - kaže nam vlasnica jednog kafića na Vračaru.

Objekat u kojem ona drži restoran ima 70 kvadrata, unutra ima sedam stolova, u bašti pet.

- Sa ovim odredbama, unutra bih mogla da koristim najviše četiri stola, a napolju tri. Pritom, ja bih morala da nabavim sirovine kao da je sve normalno, a nije. Ako na to dodamo i mere dezinfekcije, sve što bi trebalo kupiti računice nigde nema - ističe naša sagovornica.

Takođe, većina njenih mušterija su zaposleni iz okolnih firmi, koji i dalje rade od kuće.

- Dakle, redovna klijentela mi ne bi dolazila u objekat, a da ulažem novac i sedim i čekam da vidim da li ću moći da ga povratim, zaista mi se ne igra, ionako je ceo ovaj period previše koštao. Naš restoran ima sedam zaposlenih i nikoga nismo otpustili. Martovsku platu sam radnicima dala iz svog džepa....- navodi naša sagovornica.

Svetska zdravstvena organizacija je dala još krajem marta smernice da na 10 kvadrata četiri gosta mogu da sede, plus od stolice do druge stolice metar prolaza, što je negde oko 14 kvadrata prostora za četiri osobe..

Preporučuje se plaćanje platnim karticama. Ovde pročitajte i ostale mere koje bi trebalo da sprovedu vlasnici restorana i kafića.

Video: Zanatske radnje otvorile vrata mušterijama: Ovako izgleda prvi radni dan

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    Jeste tesko sada svima koji su morali da zatvaraju, to stoji. Ali martovsku platu im dala iz svog dzepa? Pa ljudi do 15 marta je sve bilo normalno, i tek krajem marta su zatvoreni kafici i restorani. Nadjite samo naslove u novinama o guzvama u kaficima. A i svi smo svedoci da se u kaficima masovno sedelo dok nije stupila na snagu zabrana.

  • Sibin

    Bas mi ih je zao!!!kad su naplacivali piće i kafe troduplo onda je bilo super a sad nevalja!!!

  • Nije nego

    Ko bude imao bolju uslugu moze da podigne i cene. Snaci ce se i gazde i mi blejaci jer je i blejanje zanat.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke