Od ponedeljka 4. maja počinju da rade restorani i kafići. Tržni centri 8, a "Nikola Tesla" 18. maja
Moraće da se poštuju sve mere zaštite
Od 4. maja mogu da počnu da rade restorani i kafići, rečeno je danas na konferenciji za medije.
Kako je istaknuto, Krizni štab je doneo uredbu o popuštanju mera, tako da će od ponedeljka biti dozvoljen rad kafićima i restoranima. Socijalna distanca će morati da se poštuje kao i nošenje zaštitne opreme.
Rečeno je i da otvaranje tržnih centara počinje od 8. maja, dok će potpuno otvaranje Aerodroma "Nikola Tesla" i za komercijalne letove biti 18. maja.
- Od 4. maja uz korišćenje svih mera železnički i međumesni prevoz može da se odvija, ali takođe uz poštovanje svih mera. Istog dana počinju da rade kafići i restorani, to je moguće u baštama uz korištenje distanci, dok to sve treba primeniti i u zatvorenom - rekao je Dr Branislav Tiodorović.
Još 6 osoba preminulo od korone u Srbiji, 79 na respiratorima: Ovo je novi presek stanja
Šta privrednici treba da rade
Preventivne mere Kriznog štaba koje su trenutno na snazi, odnose se na organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca, i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije i podrazumevaju:
- fizički razmak među zaposlenima (tzv. fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontak između lica kada god to priroda posla dozvoljava,
- obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom - hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom)
- obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije,
- obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica,
- obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor,
- često provetravanje svih prostorija,
- redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija,
- u slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma - kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja - COVID ambulanti,
- sve druge mere koje se mogu sprovesti, a da se ne remeti proces rada, odnosno proizvodnje, uz obezbeđivanje bezbednosti svih lica.
Kako će izgledati kafići i restorani kad prorade
Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore.
Vodič navodi niz smernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane virusom korona. Dokument deli proces na tri faze: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste.
Dezinfekcija pre otvaranja
Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.
Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.
Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite.
Informativni natpisi
U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.
Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na cigaret pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona, zbog mogućeg prenošenja zaraze.
Dezinfekcija limenki
Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.
Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.
U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od jednog i po metra.
Udaljenost stolova
I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija.
U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti.
Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.
Lokali će morati da imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli. Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.
Podsetimo, od danas počinju sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smernice. Tokom 83 sata policijskog časa moći će da se kreću samo građani stariji od 65 godina, i to prema pravilima koje je odredila Vlada.
Video: Ovo je tačno ublažavanje mera po datumima od danas: Evo kada počinju vrtići, tržni centri, prevoz...
(Telegraf Biznis)
Video: Edina je najmlađa vlasnica škole jahanja u Srbiji
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dunja
Znaci spustim masku ,uzmem zalogaj ,podignem masku sazvacem,pa spustim da popijem gutljaj kafe,dignem,spustim ...
Podelite komentar
pf
Ovo je cirkus
Podelite komentar
X
Bitan je trzni centar
Podelite komentar