• 1

Mali i Sijarto: Mislilo se da kriza liči na onu iz 2008, a zapravo liči na čuvenu Veliku depresiju

Mađarski investitori dobrodošli, Mali ih pozvao da iskoriste da dođu u Srbiju i da zaposle naše ljude

  • 1
Peter Sijarto, Peter Szijjarto, Siniša Mali

Foto: Tanjug/AP

Ministar finansija Siniša Mali sastao se u Budimpešti sa ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim merama za podršku privredi koje su dve zemlje donele, kao i o stanju ekonomije koje je izazvano pandemijom virusa Covid-19.

Mali je naveo da je važna saradnja dve zemlje u velikim infrastrukturnim projektima, kao i da se nastavljaju veliki infrastrukturni projekti među kojima su brza pruga Beograd-Budimpešta, kao i snabdevanje gasom i projekat Turski tok.

- Mi ćemo u narednih mesec - dva završiti sa celokupnim infrasrukturnim projektom koji je vezan za Turski tok koji prolazi kroz Srbiju - rekao je Mali.

Poručio je da su mađarski investitori dobrodošli, pozvao ih je da iskoriste ova sredstva i da dođu u Srbiju, da zaposle naše ljude, i da naravno ostvaruju profit. Ministar je nakon sastanka sa mađarskim ministrom medijima rekao da je u ovakvim okolnostima važna saradnja dve zemlje, ali i čitavog regiona.

- Poslednjih nekoliko nedelja često smo se sretali, a odlični odnosi između našeg predsednika Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana govore o tome da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji. Veoma mi je važno da to napomenem, s obzirom na to da ceo svet prolazi kroz nikada veću ekonomsku krizu - kaže Mali.

Peter Sijarto, Peter Szijjarto, Siniša Mali

Foto: Tanjug/AP

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je naveo da su pre nekoliko nedelja ekonomisti govorili da je ova kriza slična onoj iz 2008. godine, a sada već govore da viši liči na čuvenu Veliku depresiju iz 1929. godine. Mali je rekao i da se u poslednjih 100 godina nikada nije desilo da ceo svet i cela globalna ekonomija stane.

- To govori o tome da Mađarska, Srbija i ceo region treba da sarađuju još bolje i još čvršće, kako bismo iz ove krize izašli što pre i nastavili sa našim ekonomskim razvojem. Današnji razgovor sa gospodinom Sijartom je bio veoma konstruktivan i želim da pohvalim mere koje je mađarska Vlada preduzela kako bi podržala privredu - kaže Mali.

Napomenuo je da su nadležni u Srbiji na krizu odgovorili jakim, agresivnim i sveobuhvatnim paketom podrške od 5,1 milijardi evra, što je 11 odsto BDP-a Srbiji.

Mali kaže da taj paket mera podrazumeva odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, direktna plaćanja minimalne zarade za zaposlene, kao i veliku garantnu šemu u smislu jeftinih kredita za obrtna sredstva i obezbeđivanje likvidnosti. To je, dodaje, dovelo do toga da nije veliki broj ljudi izgubio posao i podvlači da je ovaj program ispunio svoju svrhu i pogodio u cilj.

Naglasio je da je privredni rast Srbije u prvom kvartalu iznosio pet odsto, dok je, na primer, pad BDP-a u EU u istom periodu bio -3,5 odsto, a u SAD pad je -4,8 odsto.

- Dakle, dobri smo, borba je teška i biće još teža, a upravo ovakvi razgovori su važni kako bismo zajedno bili još bolji i jači. Naročito pozdravljam mađarske mere koje su usmerene na pomoć kompanijama koje žele da ulažu u region, dakle i u Srbiju - rekao je ministar Mali.

Podsetio je da je Srbija je prošle godine imala 3,8 milijardi evra stranih direktnih investicija, te naveo da svaka nova direktna investicija znači nova radna mesta i veći BDP.

- Mi ćemo nastaviti kao dve Vlade da vodimo računa o našim javnim finansijama, da podržavamo našu privredu, i da radimo odgovorno - rekao je Mali.

Podsetio je da se sa mađarskim ministrom sastao pre nekoliko nedelja u Beogradu, te da je tada pokrenuto pitanje kako će mađarska manjina da prelazi granicu samo sa ličnom kartom, kao i da je to u međuvremenu rešeno.

- Zato je važno da se često sastajemo, sastanci i komunikacija dovode do toga da brzo i efikasno rešavate probleme, a u korist obe zemlje. Čekam vas u Beogradu i pozivam mađarske investitore da dođu u Srbiju, ali takođe i srpske privrednike u Mađarskoj da se prijave za vaš program i da iskoriste taj novac za nove investicije. Samo nas bolja ekonomija i nova radna mesta vode ka boljem sutra - zaključio je Mali.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    KRIZA 1929 GODINE JE DOVELA HINKIJA NA VLAST I DOSLO JE DO 2 SVETSKOG RATA!!! OVAJ BIOLOSKI RAT IZAZVACE VELIKU SVETSKU EKONOMSKU KRIZU I DUPLIRATI BROJ GLADNIH U SVETU STO CE DOVESTI DO MASOVNOG UMIRANJA I HAOSA!!! SVETSKA BANKA I MMF USKOCICE SA KREDITIMA I SVET ZADUZITI A TRILIONI DOLARA SU SPREMNI!!! CUVAJMO SE CIPOVANJA!!?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke