• 38

Tri kompanije koje rade za naslednika Benetona u Nišu podnele zahtev za likvidaciju, radnici na biro

"Plan je da se radnici ovih firmi ponovo angažuju čim se stvore uslovi na tržištu, imajući u vidu da je u njih i razvoj njihovih znanja i veština godinama ulagano, te da se radi o iskusnim i vrednim tekstilnim radnicima" navodi "Olimpias Srb".

  • 38
Radnici danas protestuju ispred fabrike

Foto: Telegraf.rs

Tri kompanije, dobavljači firme "Olimpias Srb", pravnog naslednika "Benetona" koji je 2011. kupio nišku fabriku "Niteks" podnele su zahtev za likvidaciju i bez posla ostavile više stotine radnika. Sada već bivši zaposleni, obaveštenja da su izgubili radno mesto, dobili su tokom prošle nedelje. 

S obzirom na to da se firme gase, nisu ostvarili pravo na otpremnine, već su upućeni na Nacionalnu službu za zapošljavanje preko koje mogu da ostvare vremenski ograničenu nadoknadu za nezaposlene.

Jedna od radnica koja je ostala bez posla, kaže da je ogorčena jer su otkaz dobili bez najave.

- Prošlog četvrtka nam je vlasnik kazao da je završio posao i da je odlučio da firmu likvidira.  Na ulici je ostalo nas 246, među nama je mnogo i trudnica i porodilja i samohranih majki. Većina je primala samo minimalac, od toga su mnoge od nas plaćale kiriju i podizale decu. Nismo dobile otpremninu, bar još jednu platu, ništa.... Treba vremena da ostvarimo pravo na tu naknadu preko bira za zapošljavanje, šta ćemo da radimo za to vreme i kako ćemo da živimo sa tim primanjem za nezaposlene, to nikoga ne interesuje – navodi naša sagovornica.

Ističe da sumnja da je, kako je obrazloženo, glavni  krivac što se našla na ulici, pandemija Covida 19.

- Još septembra prošle godine posla je bilo sve manje, u februaru je polovina bila na plaćenom odsustvu. U martu smo ponovo počele da radimo punom parom a onda je usledio grom iz vedra neba, ostadosmo sve na ulici. Ja sam u toj firmi radila šest godina, mnogo mojih koleginica je tu od početka, ali nas je sve snašla ista sudbina. Ne razumem zašto poslodavac nije iskoristio pomoć države u vidu tri minimalca koja je ponuđena svima koji nastave da rade - kaže ogorčena žena.

Zara, šivenje, dizajniranje, odeća

foto: pixabay.com

Kompanija „Olimpias Srb“, sa sedištem u Nišu, potvrdila je da je deo njihovih dobavljača odlučio da prestane sa radom.

Kompanije „Tecnostiro“, „Noa Serbia“  i „Tessil group“ su u skladu sa zakonom pokrenule proces likvidacije koji podrazumeva i prestanak radnog odnosa svih zaposlenih. Ove odluke su doneli vlasnici i upave svih ovih samostalnih kompanija. Zaposleni su obavešteni o ovoj odluci i u zakonskom roku će im biti isplaćena sva primanja.

Olimpias Srb“ će preduzeti korake da preuzme više desetina žena  koje rade u ove tri kompanije, a koje su sada na trudničkom ili porodiljskom odsustvu i potrudiće se da one budu radno zbrinute. Mašine će biti sačuvane kako bi se proizvodnja uspostavila čim se stvore uslovi na tržištu. Plan je da se radnici ovih firmi ponovo angažuju čim se stvore uslovi na tržištu, imajući u vidu da je u njih i razvoj njihovih znanja i veština godinama ulagano, te da se radi o iskusnim i vrednim tekstilnim radnicima – navodi „Olimpias Srb“.

Komentarišući odluku svojih kooperanata da ugase firme,  „Olimpias Srb“ navodi da su razlozi za to višestruki.

- Vanredna situacija sa pandemijom virusa Covid 19 je rezultirala gotovo totalnim usporavanjem potrošnje tekstilnih proizvoda na globalnom nivou, a pogotovo na referentnim tržištima „Olimpias Srb“, čiji je jedini kupac gotovih proizvoda Benetton grupa. Ova situacija traje već mesecima a posledica je negativne ekonomske situacije koja je zahvatila i italijansko i evropsko tržište. Uprkos merama pomoći koje su preduzele različite države, kako bi pomogle ekonomiji, jasno je da ovo dovodi do smanjenja narudžbina, čak i do otkazivanja onog što je „Olimpias Srb“  počela da proizvodi. Procene pokazuju čak smanjenje ukupne proizvodnje veće od 35 odsto, kao posledica ovakvog stanja. Takođe, postoje i problemi sa nabavkom sirovina i transportom, i sa organizacijom proizvodnje zbog preporuke o fizičkom distanciranjem radnika – ističe se u saopštenju.

"Olimpias Srb“ navodi da nastavlja sa radom u Srbiji sa svojim dobavljačima sa 700 do 900 zaposlenih u skladu sa zakonom, čuvajući svoje zaposlene i starajući se o proizvodnji i naglašava da su sve obaveze prema državi izmirili. 

Italijanski „Beneton“  je 2011. godine po početnoj ceni od nešto više od tri miliona evra, kupio nišku fabriku tekstila „Niteks“ za šta je dobio subvenciju od po 9.000 evra po zaposlenom. Prilikom potpisivanja ugovora je saopšteno da „Beneton“ u svojoj fabrici zaposli 2700 ljudi i investira 43.2 miliona evra. Međutim, 2016. godine, “Beneton” je fabriku prepustio firmi “Olimpias”.

(D.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igy

    Bitno da imaju pare za huligane i da pale baklje i zgrade i razglase i da se šetaju slobodno a običan narod zatvoren,to sramotno šta rade....

  • MILOSC

    MMF Vam je rekao Srbija minus 3 Nemačka minus 7 koje informacije.Kome rekao i kada ima li neki pismeni trag te studije ? Ne bih rekao..šalu na stranu činjenica je da je stanje katastrofalno jer ogroman deo naroda jedva sklapa kraj sa krajem u zemlji sa plodnom zemljom vodama rudama nešto tu ne štima.Moram da spomenem naše drage kasirke koje ginu za 30.000,00 rsd svaki dan, radnike po trafikama itd ima mnogo još nijih..Da ne govorim da taksisiti u npr Leskovcu zarađuju 20.000,00 rsd mesečno.Jer to taj naš boljitak ?Ne može da laže narod jer mi osećamo kako bolje "živimo".Kupovna moć nam je ispod svakog minimuma dragi prijatalju narod ti puši motani duvan nema pošteno ni za paklu cigara da ne odvoji od usta .Jer boljitak da su nam je gorivo skuplje ,prehrana , krediti od zemalja eu ?Jer ste se izborili za narod ?Naravno da niste.Promilite glavu malo van Bg pa vidite kako se preživljava.Izgubili smo i poslednji promil dostojanstva sa ovima sada a niko to ne zaslužuje bilo kojoj struji da pripada.Sramota na koji način manipulišu delom naroda i na koji način upravljaju našom prelepom Srbijom.Bitno da daju pare za baklje i iznajmljuju zvučnike fuj.Ovo treba ceo svet da vidi i da se ne zaboravi.

  • Kim

    Ma najbolji smo u Evropi,imamo najbolju ekonomiju u Evropi,imaćemo rast 5 %, reče jedan čovek ,samo ćemo imati najmanje plate u Evropi,narod da radi za minimalac ili za 40000,da budu robovi ,to je ta napredna i zlatna naša ekonomija,čime se hvali jedan čovek.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke