• 38

Tri kompanije koje rade za naslednika Benetona u Nišu podnele zahtev za likvidaciju, radnici na biro

"Plan je da se radnici ovih firmi ponovo angažuju čim se stvore uslovi na tržištu, imajući u vidu da je u njih i razvoj njihovih znanja i veština godinama ulagano, te da se radi o iskusnim i vrednim tekstilnim radnicima" navodi "Olimpias Srb".

  • 38
Radnici danas protestuju ispred fabrike Foto: Telegraf.rs

Tri kompanije, dobavljači firme "Olimpias Srb", pravnog naslednika "Benetona" koji je 2011. kupio nišku fabriku "Niteks" podnele su zahtev za likvidaciju i bez posla ostavile više stotine radnika. Sada već bivši zaposleni, obaveštenja da su izgubili radno mesto, dobili su tokom prošle nedelje. 

S obzirom na to da se firme gase, nisu ostvarili pravo na otpremnine, već su upućeni na Nacionalnu službu za zapošljavanje preko koje mogu da ostvare vremenski ograničenu nadoknadu za nezaposlene.

Jedna od radnica koja je ostala bez posla, kaže da je ogorčena jer su otkaz dobili bez najave.

- Prošlog četvrtka nam je vlasnik kazao da je završio posao i da je odlučio da firmu likvidira.  Na ulici je ostalo nas 246, među nama je mnogo i trudnica i porodilja i samohranih majki. Većina je primala samo minimalac, od toga su mnoge od nas plaćale kiriju i podizale decu. Nismo dobile otpremninu, bar još jednu platu, ništa.... Treba vremena da ostvarimo pravo na tu naknadu preko bira za zapošljavanje, šta ćemo da radimo za to vreme i kako ćemo da živimo sa tim primanjem za nezaposlene, to nikoga ne interesuje – navodi naša sagovornica.

Ističe da sumnja da je, kako je obrazloženo, glavni  krivac što se našla na ulici, pandemija Covida 19.

- Još septembra prošle godine posla je bilo sve manje, u februaru je polovina bila na plaćenom odsustvu. U martu smo ponovo počele da radimo punom parom a onda je usledio grom iz vedra neba, ostadosmo sve na ulici. Ja sam u toj firmi radila šest godina, mnogo mojih koleginica je tu od početka, ali nas je sve snašla ista sudbina. Ne razumem zašto poslodavac nije iskoristio pomoć države u vidu tri minimalca koja je ponuđena svima koji nastave da rade - kaže ogorčena žena.

Zara, šivenje, dizajniranje, odeća foto: pixabay.com

Kompanija „Olimpias Srb“, sa sedištem u Nišu, potvrdila je da je deo njihovih dobavljača odlučio da prestane sa radom.

Kompanije „Tecnostiro“, „Noa Serbia“  i „Tessil group“ su u skladu sa zakonom pokrenule proces likvidacije koji podrazumeva i prestanak radnog odnosa svih zaposlenih. Ove odluke su doneli vlasnici i upave svih ovih samostalnih kompanija. Zaposleni su obavešteni o ovoj odluci i u zakonskom roku će im biti isplaćena sva primanja.

Olimpias Srb“ će preduzeti korake da preuzme više desetina žena  koje rade u ove tri kompanije, a koje su sada na trudničkom ili porodiljskom odsustvu i potrudiće se da one budu radno zbrinute. Mašine će biti sačuvane kako bi se proizvodnja uspostavila čim se stvore uslovi na tržištu. Plan je da se radnici ovih firmi ponovo angažuju čim se stvore uslovi na tržištu, imajući u vidu da je u njih i razvoj njihovih znanja i veština godinama ulagano, te da se radi o iskusnim i vrednim tekstilnim radnicima – navodi „Olimpias Srb“.

Komentarišući odluku svojih kooperanata da ugase firme,  „Olimpias Srb“ navodi da su razlozi za to višestruki.

- Vanredna situacija sa pandemijom virusa Covid 19 je rezultirala gotovo totalnim usporavanjem potrošnje tekstilnih proizvoda na globalnom nivou, a pogotovo na referentnim tržištima „Olimpias Srb“, čiji je jedini kupac gotovih proizvoda Benetton grupa. Ova situacija traje već mesecima a posledica je negativne ekonomske situacije koja je zahvatila i italijansko i evropsko tržište. Uprkos merama pomoći koje su preduzele različite države, kako bi pomogle ekonomiji, jasno je da ovo dovodi do smanjenja narudžbina, čak i do otkazivanja onog što je „Olimpias Srb“  počela da proizvodi. Procene pokazuju čak smanjenje ukupne proizvodnje veće od 35 odsto, kao posledica ovakvog stanja. Takođe, postoje i problemi sa nabavkom sirovina i transportom, i sa organizacijom proizvodnje zbog preporuke o fizičkom distanciranjem radnika – ističe se u saopštenju.

"Olimpias Srb“ navodi da nastavlja sa radom u Srbiji sa svojim dobavljačima sa 700 do 900 zaposlenih u skladu sa zakonom, čuvajući svoje zaposlene i starajući se o proizvodnji i naglašava da su sve obaveze prema državi izmirili. 

Italijanski „Beneton“  je 2011. godine po početnoj ceni od nešto više od tri miliona evra, kupio nišku fabriku tekstila „Niteks“ za šta je dobio subvenciju od po 9.000 evra po zaposlenom. Prilikom potpisivanja ugovora je saopšteno da „Beneton“ u svojoj fabrici zaposli 2700 ljudi i investira 43.2 miliona evra. Međutim, 2016. godine, “Beneton” je fabriku prepustio firmi “Olimpias”.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    30. april 2020 | 22:52

    Ekonomski tigar, lider u regionu, visok bdp, mali deficit, bla bla bla, price za decu.

  • Jasna

    30. april 2020 | 23:35

    Verujte mi da nema gorih fabrika u Nisu od ovih. Nista tamo nije u skladu sa zakonom. Zene se tretiraju kao robovi, uslovi za rad su katastrofalni a plate najnize. Radila sam tamo i znam o cemu pisem. Neko ozbiljno treba da odgovara za sve sta se tamo desava. Molim vas objavite komentar...hvala

  • 🤫

    30. april 2020 | 22:46

    Pocelo je...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>