• 12
 ≫ 

Istorijski dogovor upravo je stupio na snagu: Znači li ovo kraj jeftinog goriva?

 ≫ 

Ima li nade za naftaše, hoće li se od danas nešto promeniti?

  • 12
Nafta, gorivo Foto: Shutterstock

Od danas počinje da važi dogovor zemalja članica OPEK+, oko smanjenja proizvodnje nafte. Naftaši željno iščekuju da li to značiti i povećanje cena. Odnosno, bar, prestanak kolapsa cena.

Najveći proizvođači sirove nafte uspeli su da postignu dogovor pre petnaest dana da smanje proizvodnju kako bi podstakli njenu cenu, a koja je zbog prekomernih količina došla na nezapamćeno nizak nivo.

Posle četiri dana polemike, Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusija i drugi proizvođači, koji čine grupu OPEK+, saglasili su se da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko 10% svetske ponude, a kako bi podržali cene "crnog zlata". Postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva meseca, počevši od 1. maja. Odnosno danas.

I to je, složili su su najveći igrači na svetskom tržištu derivata, nesumnjivo dobra vest za globalnu naftnu industriju koja je je prethodnih nekoliko meseci  bila na udaru. Cena barela je, naime, početkom godine, koštala i više od 60 dolara. 

Međutim, ta nada bila je kratkog daha jer se i pored vesti o dogovoru, cena nafte prethodnih dana stropoštala se u jednom trenutku na minus 38 dolara. Loše vesti su se zatim nizale, brojne naftne kompanije proglašavale bankrot, a u međuvremenu tankeri lutaju morem jer nemaju gde naftu.

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, i saudijski kralj Salman podržali su postignuti sporazum članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznica o postepenom smanjenju proizvodnje nafte.

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio je sporazum i poručio da će se, zahvaljujući tome, sačuvati radna mesta u energetskoj industriji u SAD.

– Ovo će spasiti stotine hiljada radnih mesta u oblasti energetike u SAD – rekao je Tramp.

Zbog kolapsa nafte na svetskom tržištu pada i cena njenih derivata, brojne naftne kompanije podnose zahteve za bankrot, a kod nas je primetan pad cene goriva. Ne i dovoljan.

Cene goriva, benzin, dizel, tng, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

U poslednjih nedelju dana i benzin i dizel na pojedinim pumpama pojeftinili su po 4 dinara, pa litar evrodizela sada košta 136 dinara, a benzina 125 dinara. To je ujedno najniža cena naftnih derivata u Srbiji u poslednjih pet godina.

Od februara do danas pojeftinjenje je i više od 30 dinara po litru. Kako su ranije rekli za naš portal stručnjaci iz naftne oblasti, glavni razlozi za pojefitnjenje su kretanje cena nafte na svetskom tržištu, pad tražnje za gorivom i gomilanje zaliha koje je prethodne nedelje u jednom momentu dovelo i do pada cene barela ispod nule.

Međutim, to što nema drastičnog smanjenja cene goriva je pitanje pre svega za naftne kompanije, ali i državu. Opširnije o tome u našem posebnom tekstu.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arthur Morgan..

    1. maj 2020 | 09:03

    Kod nas u Srpskoj 80 dinara litar,a dovozimo ga iz Pančeva!?!?!? Ko je lud ovde???

  • 1111

    1. maj 2020 | 08:17

    Ako ova organizacija moze da kontrolishe proizvodnju ,prodaju i manipulaciju cene. Onda moze svaka druga organizacija to isto. Onda farmacija proizvodi bolesti i lekove. Drzave proizvode zakone i mere. A u principu su par ljudi na vrhu tih istih organizacija kojima je bitan profit i njihovo dupe. Narod je taj koji sve to placa. Naj bolnije je da taj isti narod bira te ljude koji ce im omchu oko vrata staviti a pri tom se deli na tabore i svadja. Svet mora da se vrati prvobitnoj ljudskoj zajednici. Mi zivimo u robovlasnichkom drushtvu. Feudalizam, kapitalizam, socijalizam su samo moderna imena za robovlasnichko drushtvo.

  • Prle

    1. maj 2020 | 10:28

    Da smo pametni pa da se ujedinimo da ne sipamo ni litar sledećih sedam dana gorivo odmah bi reagovali ali prc ovde svako samo sebe gleda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>