• 8

Jedna od najsiromašnijih zemalja sveta prodaje zlato da bi donirala novac UN?

Venecuela koja ima rezerve zlata i u trezorima širom sveta, posebno u Britanskoj centralnoj banci, traži od nje da proda deo rezervi kako bi novac donirala ovoj organizaciji

  • 8
Zlato, zlatne poluge

Mnogi ulagači zlato sada smatraju "vrednom imovinom" / Foto: Shutterstock

Venecuela je već dugo u žiži javnosti i kako se navodi, trpi jednu od najdužih hiperinflacija u istoriji, a svaki 9. od 10 stanovnika živi u siromaštvu. I ovih dana su slike iz ove zemlje podeljene, od elite koja pravi žurke, do građana koji žive u izolaciji.

Prema najnovijim informacijama, Venecuela koja ima rezerve zlata i u trezorima širom sveta, posebno u Britanskoj centralnoj banci, traži od nje da proda deo rezervi kako bi novac donirala Ujedinjenim nacijama, i tako pomogla u borbi protiv pandemije.

Banka Engleske "čuva" rezerve zlata iz Venecuele, u vrednosti od oko 1,7 milijardi dolara. Kako pišu lokalni mediji, do juče je u toj zemlji Južne Amerike bilo samo 10 žrtava korona virusa, što kritičarima deluje neverovatno, jer Venecuela broji skoro 29 miliona stanovnika.

U mnogim delovima Venecuele nema tekuće vode, a skoro 5 miliona stanovnika je u stanju očaja, bez pristupa adekvatnim zdravstvenim uslugama, pa su UN skeptične prema namere ove daleke zemlje. Privreda im se urušava sve više, a dodatni problem su niske cene nafte i američke sankcije.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simon

    1. maj 2020 | 11:11

    Koja ironija,naj siromašnija zemlja sa velikim količinama zlata al ne u svojim trezorima nego u trezorima svetskih giliptera na čelu sa Velikom Britanijom...

  • XXX

    1. maj 2020 | 11:12

    Venezuela bogata zlatom i naftom ali nista od toga kad zenljom vlada kriminalac i mafijas koji sve u svoje dzepove trpa i dzepove prijatelja, familije.Prosle sedmice je Maduro proglasio za ministra nafte najveceg(trazenog) mafijasa i kriumcara droge.Jadan taj narod koji nema sta da jede u bogatoj drzavi. Narod nema ama bas nista od bogatstva.Imam prijatelje iz Venezuele koji su se uspjeli skrasiti u Spaniji i zive normalan zivot.Treba paziti da Srbija ne postane druga Venecuela, mada je na dobrom putu, nazalost

  • Aca

    1. maj 2020 | 11:00

    Drzi se Maduro sta ti fasisti i kauboji rade!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>