• 2
 ≫ 

Trgovinska saradnja s Kinom sve jača: Srbiji ponuđeno počasno mesto na sajmu Šangaj Ekspo

 ≫ 

Prošle godine je zabeležena najveća spoljnotrgovinska razmena sa Kinom u visini od 2,8 milijarde dolara, što je za 25 odsto više nego 2018.

  • 2
Shanghai expo Međunarodni sajam izvoza Shanghai Expo / Foto: Shutterstock

Srbiji je ponuđeno počasno mesto na Šangaj Ekspo, velikom godišnjem Međunarodnom sajmu izvoza, u novembru ove godine, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Kina se, istakao je, ubrzano približava trećem mestu na listi najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a u kratkom vremenu biće i u konkurenciji sa Nemačkom, koja je najveći spoljnotrgovinski partner naše zemlje.

U prilog tome, izneo je podatke da je prošle godine zabeležena najveća spoljnotrgovinska razmena sa Kinom u visini od 2,8 milijarde dolara, što je za 25 odsto više nego 2018. godine. Pre dve godine je, kako kaže, zabeležen četiri puta veći rast u odnosu na 2012. godinu.

- U prva tri meseca ove godine imamo uvećanje u odnosu na najbolju, 2019. godinu, za čak 237 odsto -naglasio je Vučić, posle razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo. Dalje je naveo da je Srbiji ponuđeno počasno mesto na Šangaj Ekspo, velikom godišnjem Međunarodnom sajmu izvoza, u novembru ove godine.

- Srbija je to prihvatila i uvereni smo da ćemo na najbolji način moći da predstavimo zemlju - rekao je Vučić.

Takođe, naveo je da je sa kineskom ambasadorkom razgovarao o tekućim infrastrukturnim projektima, industriji, i ponovo izrazio zahvalnost HBIS-u i Ziđinu, koji kako kaže - odlično rade, a Ziđin "drži istok Srbije".

Najavio je i da će uskoro biti održana video konferencija između nacionalih koordinatora u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope "17+1".

Video: Dva aviona Er Srbije dovezla danas medicinsku opremu iz Kine

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>