• 47

Evropska banka predviđa snažan ekonomski pad Crne Gore, zbog velike zavisnosti od turizma

Prema rečima šefa kancelarije EBRD Japa Spreja, "mikro, mala i srednja preduzeća su posebno ranjiva zbog njihovog učešća u uslužnim sektorima, nedostatka finansijskih rezervi i velikog pada prihoda"

  • 47
Budva Budva / Foto: Pixabay/HubertPhotographer

- Crnogorska ekonomija najverovatnije će biti snažno pogođena usled izbijanja epidemije korona virusa, zbog velike zavisnosti od turizma - saopštio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Jap Sprej, i dodao da se naredne godine očekuje oporavak.

Sprej je kazao da će se prihodi od turizma u ovoj godini značajno smanjiti, jer turisti sa glavnih tržišta možda neće moći da putuju zbog mera ili pada prihoda, pišu Vijesti.

- Pod pretpostavkom da u ovoj godini polovina turističke sezone bude pogođena, očekujemo da će BDP pasti, ali da će se snažno oporaviti 2021. godine - rekao je Sprej u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da je pandemija Covid-19 pogodila kontinuirano usporavanje globalnog rasta, kao i globalnog trgovinskog rasta, i da se očekuje da će rezultirati značajnim smanjenjem proizvodnje, barem u kratkom roku.

Prema njegovim rečima, mikro, mala i srednja preduzeća posebno su ranjiva zbog njihovog učešća u uslužnim sektorima, nedostatka finansijskih rezervi i velikog pada prihoda. Dalje navodi i da su "poremećeni globalni lanci snabdevanja, ali da su oni postepeno pokrenuli aktivnosti".

U Crnoj Gori se, kako je saopštio Sprej, počelo sa opreznim ublažavanjem mera, a brz oporavak je moguć pod uslovom da se izbegne masovno otpuštanje dok traje faza blokade.

Na pitanje koliko bi novca EBRD mogla odobriti Crnoj Gori kako bi se pomoglo zemlji da lakše prebrodi posledice epidemije korona virusa, Sprej je odgovorio da je ta institucija u prošloj godini potpisala deset projekata i uložila skoro 40 miliona evra.

- Pre pandemije planirali smo da skoro udvostručimo obim poslovanja, dovodeći ga na nivo od 75 miliona evra. Sada smo na putu da to bude više od trostrukog prošlogodišnjeg iznosa, ulaganjem više od 120 miliona evra u postojeće i nove klijente - precizirao je Sprej.

On je kazao i da je Banka imala dobar početak godine, jer je omogućila kreditne linije za žene u biznisu lokalnim partnerskim finansijskim institucijama, kao i da su potpisali regionalne programe koje će biti korisni za Crnu Goru.

Video: Ljajić: Do 26. februara ove godine podeljeno 160.000 vaučera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    2. maj 2020 | 21:48

    Svi ovi Crnogorci sto se sprdate sa paradajz turistima ne zaboravite da su vam oni napravili kuce ,a kada vam je te kuce srusio zemljotres opet su vam ti paradajz turisti napravili kuce.Ovaj odozgo vidi sve ,druge kuce vise nema ko da vam napravi ,jer tih paradajz turista nema vise ,razmislite o tome malo .

  • gagi

    2. maj 2020 | 17:46

    Sve sto su trazili to su dobili. Niko ih na nista nije uslovljavao, jos su dobili i podrsku od zapada za odvajanje. E sad taj isti zapad ce sve na kasikicu da im daje. A nema vise ktave muzare da uzimaju od Srbije. Iako Srbija izlazi u sustet i kad su one respiratore hteli da poklone. Banalan jedan mali primer, ali ne ponosni Djetici nemogu od nosa svoga da prihvate koliko se izduzio. Sta su uradili zarad novca i neke politicke moci. Upropastili vekovno postovanje i bratstvo.

  • Radovan

    2. maj 2020 | 17:38

    Ne pise im se dobro. Cenim da nece samo BDP, nego i Milov rezim pasti. I to da ce ga sami njegovi Milogorci zbaciti cim pocnu da gladuju. Njegov rezim je nedavno pokazao da ce odbiti svaku vrstu pomoci od Srbije sto ce se pokazati pogubnim po njega. Srbija realno ima integrativni faktor u regionu sto se i pokazalo u ovoj krizi. Na kraju ce se videti da dolazak korone, uopste nije Milu bio za pomoc, vec je sprecio moguci gradjanski rat, koji bi napravio duboke podele u zemlji, jer je Milo vec bio poveo deo naroda u proces Ustašizacije. Nije mudro ici ove godine tamo na more.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>