• 2

Ovo je trebalo da bude njegova godina: Prosut je prinčev "šejk reformi", sve propada

Prinčev plan reformi nazvan "šejk oporavka" za ekonomiju počeo je da propada i pre korone. Samo sada je jasnije da ne može da pobegne od nafte

  • 2

Bin Salman Foto: Guliver/Leon Neal/Getty Images, Pixabay

Ovo je trebalo da bude godina prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Ove, 2020. plan je bio da da Saudijska Arabija izloži neke od prvih plodova svog velikog projekta modernizacije, koji se tiču pre svega novih industrija i zabave koji su pokazali da je društvo postalo otvorenije i da bi jednog dana moglo uspeti bez nafte. U u novembru ove godine trideseletvorogodišnji princ, faktički vođa kraljevstva, zatražio bi reflektore na svetskoj sceni, ugostivši svoje kolege iz Grupe i njihovih 20 šefova. ⠀

Kombinacija njegovih sopstvenih postupaka i katastrofalnih svetskih događaja sada postavlja princu neka teška pitanja oko toga da li je njegov ekonomski san i dalje dostižan u svom trenutnom obliku. ⠀

Setimo se, kada je predstavljen plan, rečeno je da bi to mogao biti najbolji "šejk oporavka" po privredu, odnosno set reformi koje bi digle ekonomiju Kraljevine.

Strategiju je predstavio Muhamed bin Salman ili kako ga u medijima kraće oslovljavaju sa MBS, na sastanku sa viskom zvaničnicima, privrednicima i ekonomistima. Plan je uključivao mere reformi i privatizaciju, a radilo se i na rezanju potrošnje. Dovedeno je i mnogo stranih konsultanata koji su mi pomagali.

Sada, javna tajna je da je rušio neistomišljenike i ućutkivao kritičare, a njegova uloga u eskalaciji naftnog rata sa Rusijom pokazala je nepristojnost koja je obeležila neke njegove odluke - uključujući neuspeli bojkot susednog Katara i katastrofalnu vojnu kampanju u Jemenu. Ipak, niko, pa ni on nije mogao da predvidi krizu sa korona vurusom.

Odgovor na nju, bio je da se zemlja što pre zatvori. Stao je turizam, finansije.

Ekonomski uticaj pandemije, međutim, nije mogao da dođe u važnijem trenutku za Saudijsku Arabiju.

Saudijska Arabija Foto: Pixabay

Prema prinčevom planu, od pre tačno 4 godine, nazvan Vizija 2030, jedan od ciljeva je bio da se poveća prihod od verskih poseta najsjajnijim islamskim gradovima. Saudijska Arabija je ove godine planirala da ugosti 15 miliona muslimana, uglavnom iz inostranstva. To je trebalo postići povećanjem kapaciteta i poboljšanjem kvaliteta usluga koje se nude posetiocima. Ali korona je sprečila putovanje. Meka ostaje u potpunom zatvaranju.

Istina, veliki plan transformacije počeo je da propada pre nego što se pandemija proširila po svetu i cene nafte pale. Dovođenje više hodočasnika i otvaranje turizma nisu bili jedini načini na koje je Saudijska Arabija imala nameru da ojača privatni sektor i diverzifikuje ekonomiju daleko od nafte. Njegovi najupečatljiviji mega projekti uključuju futuristički grad Neom na Crvenom moru od 334 kvadratna kilometra na periferiji glavnog grada, Rijada. Svi su zavisni od zdravog budžeta, stranih investicija i privlačenja kvalifikovane radne snage iz inostranstva.

Privreda Saudijske Arabije i dalje zavisi od petrodolara, uprkos insistiranju princa iz 2016. godine da bi kraljevstvo do ove godine moglo da „živi bez nafte“. Sa tako mladom populacijom, vlada ne može nastaviti da bude glavni poslodavac i mora da stvara radna mesta u privatnom sektoru, istovremeno dovodeći više žena kao radnu snagu, planiralo se.

Značajan napredak postignut je u razvoju bioskopa i koncertnih prostora i podizanju prihoda od nafte porezom i naknadama. Ali naftni šok koji je posledica rata cena i potom uticaja virusa otežavaju finansiranje projekata i investicija kada je više od 60% prihoda ove godine trebalo da potiče od prodaje sirove nafte.

Zemlja će godinu možda završiti sa zajmom od čak 220 milijardi rijala (58 milijardi USD), a vlada procenjuje dodatna smanjenja potrošnje. Saudijskoj privredi je potrebna nafta otprilike četiri puta skuplja od trenutnih cena da bi uravnotežila svoj budžet.

Princ, ima još pola godine, istina, ali niko ne vidi čarobni štapić kojim bi mogao nešto sada da promeni.

Zvoina za uzbunu zvone odavno u Saudijskoj Arabiji.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    3. maj 2020 | 11:39

    Dok je nafte bice i njih...

  • Boki

    3. maj 2020 | 12:48

    Samo jos da se ovi vrate gde pripadaju. Imaju kuce od milijardu a jos spavaju u satorima u dvoristu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>