• 1

"Srbija će moći da računa na najviše sredstava namenjenih Zapadnom Balkanu"

Šefica EIB kancelarije za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, osvrnula se i na procene MMF-a da će Srbija imati pad od tri odsto, i dodala da se Srbija dobro kotira u odnosu na zemlje regiona i da se pad privredne aktivnosti očekuje u celoj EU

  • 1
EIB PODRŠKA NEGRE DUBRAVKA NEGRE Dubravka Negre / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Evropska investiciona banka će oko 1,7 milijardi evra novih sredstava za Zapadni Balkan opredeliti prevashodno za nastavak javnih ulaganja, pomoć bankama, kao i preduzetnicima - izjavila je danas šefica EIB kancelarije za Zapadni Balkan, Dubravka Negre.

Kako je dalje dodala: "To je ono na šta ćemo se fokusirati - kako nastaviti sa javnim ulaganjima, kako pomoći bankama i obezbediti sredstva za preduzetnike. Sredstava od 1,7 milijardi evra služiće za te svrhe, odnosno za one projekte koji su već odobreni".

Navodi da ta sredstva još nisu raspoređena po zemljama i da će to zavisiti od planova i prioriteta svake zemlje, ali da će Srbija moći da računa na najveći deo.

Ona se osvrnula i na procene MMF-a da će Srbija imati pad od tri odsto, i dodala da se Srbija dobro kotira u odnosu na zemlje regiona i da se pad privredne aktivnosti očekuje u celoj EU.

Ističe i da su sve zemlje shvatile da moraju više da se fokusiraju na svoje okruženje, a to je šansa za ovaj region, rekla je Negre. Objasnila je da će mnogi koji su nameravali da sele proizvodne lance ka Aziji, sada to činiti ka bližim tržištima.

- Tu vidim šansu za ovaj region - rekla je Negre.

Ona je podsetila da je EIB Grupa obezbedila 5,2 milijarde evra za zemlje izvan Evropske unije, u okviru šireg paketa mera EU za otklanjanje posledica pandemije Covid-19.

Video: Priprema se potencijalna banka nakon završetka epidemije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stevo

    6. maj 2020 | 22:25

    To je u redu hvala EU ali da smo u EU dobili tri put vise

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>