• 6
 ≫ 

Nove odluke: Ko posle korone može raditi od kuće i do kad može da se koristi odmor za prošlu godinu?

 ≫ 

I dalje na snazi ostaju preporuke da se vodi računa o merama u gerontološkim centrima, kao i o ugroženim kategorijama, pre svega hroničnim bolesnicima

  • 6

Ministarstvo rada apelovalo je na poslodavce da zaposlenima koji rade od kuće, ukoliko to priroda posla koje obavljaju dozvoljava, omoguće da sa takvim radom nastave do uspostavljanja javnog prevoza u punom obimu, kao i nastavka rada vrtića i produženog boravka za decu.

radnik, alat

Čeka nas nova faza kada je reč o propisima na radu / Foto: Pixabay

Donošenjem odluke o proglašenju prestanka vanrednog stanja, prestala je da važi Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, a takođe više na snazi nije ni zaključak kojim Vlada daje saglasnost za donošenje rešenja o plaćenom odsustvu duže od 45 radnih dana po skraćenom postupku, navodi ministar rada Zoran Đorđević.

Izuzetak, navodi on, predstavlja zaključak kojim je data preporuka poslodavcima da zaposlenima koji imaju obavezu redovnog obavljanja radnih zadataka u uslovima vanrednog stanja, omoguće korišćenje dela godišnjeg odmora za 2019. godinu, zaključno sa 31. decembrom ove godine.

I dalje na snazi ostaju preporuke, kako kaže, da se vodi računa o merama u gerontološkim centrima, kao i o ugroženim kategorijama, pre svega hroničnim bolesnicima.

On je kao primer naveo organizaciju u svom Ministarstvu, ističući da su zaposleni pozvani da se vrate na posao od 11. maja, da su im data rešenja za to, kao i potrebne potvrde za prevoz i vrtiće, ali i nalog svim rukovodiocima sektora da hroničnim bolesnicima preporuče da od ponedeljka iskoriste stari godišnji odmor.

- Za to vreme oni treba, objašnjava Đorđević, da dobiju potvrdu od lekara kako bi posao za njih po isteku odmora, bio organizovan tako da im zdravlje ne bude ugroženo, odnosno kako bi im se komisijski odredio rad od kuće - kaže ministar.

Đorđević je najavio da će danas Ministarstvo rada objaviti akt prevencije i zaštite bezbednosti i zdravlja na radu i da je ideja bila da Ministarstvo da primer drugima kako to pitanje može da se reši, a da će Vlada Srbije vrlo brzo doneti Uredbu u kojoj će biti definisano čega će sve poslodavci morati da se pridržavaju.

On je rekao da će resorno ministarstvo uskoro obaviti i analizu svega što je urađeno od uvođenja vanrednog stanja do 6. maja, odosno mera koje su donete, a biće obavljena i unustrašnja revizija u ministarstvu.

Video: Zaposleni u Beogradu čekaju u redovima za personalizovane BusPlus kartice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>