• 7

U čemu je tajna? Kako je Kina bolje pripremljena od svih drugih država sveta

Postoji region koji će proći najbolje na svetu

  • 7
Kina, globus, svet, maska, čovek, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Dok je druga najveća svetska ekonomija, Kina, pretrpela svoje prvo smanjenje zbog pandemije, neki stručnjaci tvrde da se zemlja već duže vreme priprema za moguću krizu.

RT je razgovarao s ekonomistima kako bi otkrio da li je Peking mogao predvideti ekonomski pad.

- Niko, uključujući Peking, nije mogao da predvidi dubinu i težinu ove pandemije, tačnije parametre prenosa po kojima se širi virus. To je zaista pandemija jednom u sto godina - rekao je Sorab Gupta, stariji saradnik Instituta za kinesko-američke studije.

Prema njegovim rečima, Kina je bila bolje pripremljena, jer je "u mnogo zdravijem fiskalnom položaju u poređenju s većinom naprednih ekonomija i mnogih ekonomija u usponu."

Gupta je objasnio da je nivo duga centralne vlade u BDP-u prilično skroman, što znači da na vladinom bilansu ima dovoljno prostora za povećanje podrške politici.

Takođe, nivoi duga potrošača u odnosu na prihode su skromni, pa ni oni nisu preopterećeni i mogu da otvore svoje novčanike.

Endrju Leng, međunarodni i nezavisni kineski strateg, rekao je da je "Kina uvek usmerena na dugoročnu strategiju" i bolje je pripremljena za svaku krizu zahvaljujući svom državnom kapitalizmu.

Hongkong, Kina

Foto: Pixabay

- Država može usmeriti velika sredstva i da mobiliše preduzeća i ljude efikasnije od Zapada. Ista sposobnost demonstrirana je tokom azijske finansijske krize 1997-98. I svetske finansijske krize 2008-09 - rekao je Lung.

Prema Temuru Umarovu, stručnjaku za Kinu i centralnu Aziju, svaka zemlja se nalazi u različitoj ekonomskoj situaciji, pa se i njihov odgovor na pandemiju koronavirusa takođe razlikuje. Iako su neke zemlje najavile brojne pakete ekonomskih stimulacija, Kina se fokusirala na oporavak domaće potrošnje, kao i na pomoć malim i srednjim preduzećima, rekao je on.

Svi analitičari saglasili su se da ni Kina, ni druge zemlje nisu mogle da predvide razmere trenutne krize.

- Postoji cunami negativnih stavova o Kini kao rezultat širenja korona virusa. Ali Kina je i dalje daleko druga najveća ekonomija, veća od ostalih zemalja BRIKS-a zajedno - rekao je Lung. On je napomenuo da mnogo više zemalja ima Kinu kao svog najvećeg trgovinskog partnera od SAD. Uprkos odvajanju od SAD-a, složenost modernih proizvodnih procesa praktično onemogućava razdvajanje svega, od Kine, u rasponu od materijala poput metala retke zemlje do komponenti i delova, čak i logistike jer je većina najvećih svetskih luka u Kini.

- Zemlja takođe brzo nadograđuje svoje vrhunske tehnologije, uključujući 5G i AI, rekao je strateg. Ne treba tražiti neke ciljane akcije kineske vlade u smislu da je pripremala ekonomiju zemlje za sledeću krizu, rekao je Sergej Lukonin sa Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose. Ekonomista, specijalizovan za kineske studije, ukazao je na činjenicu da je kineska ekonomija postala stabilnija u poslednjoj deceniji.

- Oni sada razumeju kuda dalje - posebno tokom ove krize kada je sve povezano sa internetom i digitalnim uslugama. Prema Guptu, kineska ekonomija će se naći u koloni rasta kasnije ove godine i čak će godinu završiti, u celini, sa pozitivnim rastom.

- Neće biti oporavka u obliku slova V i sigurno rast neće biti nigde blizu cilja od šest procenata pre Covid-19. Biće više poput raspona od jedan do dva procenta - rekao je i dodao:

- Ali čak i po ovom niskom standardu, Kina će biti najbrže rastuća ekonomija među glavnim ekonomijama ove godine, a Istočna Azija, odnosno oblast Azija -Pacifik najbrže rastuća ekonomska regija sveta - dodao je.

Video: Dva aviona Er Srbije dovezla danas medicinsku opremu iz Kine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>