Cene testa na koronu u zemljama u koje najčešće idemo, a koji moramo uraditi zbog povratka u Srbiju

Trenutno tek za pojedine države znamo koliko će koštati test na koronu, ali za početak ovo je okvirna slika za one zemlje u koje naši građani često putuju

Srbija, Austrija, Grčka, test na korona virus

Foto: Marko Jovanović, Shutterstock, Pixabay

Putovanje ove godine, ako se neko uopšte odluči na njega, izgledaće neobično, ali i skupo. Prvo, osiguranje vam , neće pokriti lečenje ako se zarazite korona virusom u drugoj zemlji, a ako i izmisle u međuvremenu neku takvu polisu, ona će papreno koštati. Drugo, neke države, pa i naša, već su odredile cene testova na koronu. Treće, u Srbiju se može ući ili sa testom negativnim na koronu ili morate ići pravo s granice na 14 dana u karantin. Ko hoće da putuje, moraće i da plati.

Srbija - 6.000 RSD

Za ulazak u Srbiju biće neophodan negativan test na koronu, ne stariji od tri dana.

Građani koji budu putovali u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na zdravstvnom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na virus korona koji će koštati oko 6.000 dinara, odnosno 50 evra.

U Srbiji zbog putovanja građani će moći da urade test na virus korona na svoj zahtev i da će se to raditi u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

BIH - 100 evra

Prema podacima u tamošnjim medijima, za test je potrebno obratiti se Institutu za javno zdravstvo. Samo testiranje košta 200 KM, odnosno 100 evra.
Građani su ogorčeni zbog toga i tvrde da im je nejasno kako se uopšte došlo do te cene.

Slovenija - 20 evra

Još nije određena tačna cena, ali se prve procene su da test neće biti skuplji od 20 evra.

Crna Gora - "minimalno"

Crna Gora je na putu da postane korona free destinacija, poručuju nadležni, pa će, u skladu sa tim činiti sve da smanje efekte krize. Procenjuje se da će cena testa biti minimalna.

Hrvatska - 200 evra

Tamošnji mediji pišu da će u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ovaj test koštati 200 evra, mada je hrvatski ministar zdravlja prethodno govorio kako pouzdani test na kovid – 19 košta oko 100 evra.

Austrija - 190 evra

Zasad je poznato da će aerodrom u Beču nuditi testiranje na koronavirus da bi putnici izbegli karantin od 14 dana, i to po ceni od 190 evra.

Nemačka - 200 evra

Prema Institutu „Robert Koh“, pacijenti sa simptomima gripa takođe se nasumično ispituju na novi korona-virus. Troškove (približno 200 evra) snose zdravstvena osiguranja u Nemačkoj, ali samo ako je test preporučio lekar. Za druge, to je regularna cena.

Grčka - od 120 evra

Plan tamošnjih zvaničnika je da putnici testiranje rade u zemlji porekla, pa da se onda bezbrižno upute u Grčku. Prethodno je, kada je pandemija bila u zamahu, bilo najava da će dobrovoljni test koštati od 120 do čak 300 evra.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis kaže međutim, da je moguće da ta cena padne i na 10 evra po osobi kasnije tokom leta.

Da li biste platili ove cene testa i ipak otišli na put?

Da li biste platili cenu testa i ipak otišli na put?

Glasajte

Video: Goran Stevanović o masovnom testiranju koje počinje sutra

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pfc

    Previsoke su ovo cene, kako za nase standarde a bogami i da zivim u nekoj od zemalja EU sigurno ne bi davao 200e za jedan test. Zena i ja imamo uplaceno 40% za ovogodisnje letovanje u Tursku koje cemo 99% odloziti jer ovo nema smisla. Umesto da skupljam pare za dzeparac ja moram da skupljam za test. Jer prvo, nismo iz BG. Znaci da moram do prestonice dan dva pre leta da bi se testirao, sam put me kosta oko 50e+ 2 testa od 100e, to je 150e bacenih a da more nisam ni ugledao jos. I drugo, u povratku da ne bi isao u karantin (jer u kojoj firmi mozes uzeti godisnji 10ak dana za letovanje+2 nedelje kucnog zatvora) vec moram opet da pljunem 100e za testiranje. Ispade da na cenu letovanja moram da dodam 250-300e...verujem da ce cena testa vremenom ici na max 10e jer je u suprotnom turizam umro.

  • Vojislav

    Od mene se neće ovajditi ako sam nesto naucio u ovoj novonastaloj situaciji je strpljenje strpljen puniji dzep

  • zeljko

    Slovenija 20 eura Srbija 50 eura

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke