• 12

Polise osiguranja ovog leta neće pokrivati koronu: "To je kao ratno stanje ili zemljotresi"

Iz Udruženja osiguravača Srbije donosimo informacije iz prve ruke kada su u pitanju buduće aktivnosti na polju putnih osiguranja

  • 12

Šta ovog leta sa osiguranjem, koliko će koštati, da li će obuhvatati koronu… Brojne nedoumice kod građana ovih dana oko budućih putovanja u vreme pandemije pokušali smo da odgnetnemo sa Zoranom Ćirićem, ispred Udruženja osiguravača Srbije.

Ljudi će gledati da im ne propadnu putovanja, Grčka, Turska, Crna Gora… samo su neke od država gde stanovnici Srbije imaju uplaćene aranžmane. Naravno, pričamo i o svakoj drugoj vrsti putovanja u inostranstvo.

Polise osiguranja su vruća tema… Ono osnovno o njima treba ponoviti.

- Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja građana u inostranstvu koje je potrebno zbog iznenadnih bolesti ili nesrećnog slučaja – počinje priču Zoran Ćirić.

Situacije koje ne važe

Međutim, u svakoj polisi su navedene situacije u kojima ta polisa ne važi odnosno u kojima prestaje obaveza osiguravajućeg društva prema vlasniku polise.

- To su, između ostalog, ratno stanje, katastrofalni zemljotresi i pandemije. S ozbirom na to da je SZO proglasila pandemiju virusa Corona 19, polisa putnog zdravstenog pokriva troškove testiranja koje bi neko imao dok se ne utvrdi da je oboleo od tog virusa – tvrdi naš sagovornik.

I tada kreće ovo o čemu pričamo.

- Od tog trenutka, (kada se utvrdi da neko ima Covid) prestaju obaveze osiguravajućeg društva po polisi putnog zdravstvenog osiguranja, a dalji tretman obolelog mora da bude u skladu sa procedurama koje svaka država propisuje za slučaj pandemije.

- Primera radi, u Srbiji je to organizovano kroz državne zdravstvene ustanove – dakle kroz državno zdravstveno osiguranje, a ne kroz privatno.

Polisa bi koštala bi 100, 200 evra?

Jako važno, uvođenje nove polise u osiguravajuća društva nije jednostavna procedura. U ovom slučaju, pitanje je i koliko bi ona koštala. Jedan dan na respiratoru na primer, košta različito od države do države, a to je samo jedna stavka. Kada bi se uzeli u obzir svi ti troškovi, njena cena bi prevazilazila 100, pa verovatno i 200 evra, pitanje je onda da li bi se isplatila.

Suština kod korone je da je proglašena pandemija i da zbog toga nema plaćenog lečenja u inostranstvu. Isto važi i za svaku bolest od koje bude proglašena pandemija – plaćena su testiranja i tretmani dok se ne utvrdi da neko boluje od toga, a onda mora po proceduri koju je ta država propisala.

- Dakle, svi koji tokom ovog leta budu putovali u inostranstvo moći će regularno da kupe polisu putnog zdravstvenog osiguranja koja će važiti kao i do sada, osim za lečenje virusa Covid-19, jer je aktuelna pandemija, saznajemo u Udruženju osiguravača.

Bilo je priča i o odštetama, odnosno, načinu na koji građani u vreme virusa komuniciraju sa osiguravajućim kućama.

- Osiguravajuća društva su organizovala rad svojih zaposlenih od kuće i prodaja polisa zbog toga nije trpela.

- Nije bilo moguće fizički otići u poslovnicu i kupiti polisu, ali se prešlo na on-line prodaju. Što se tiče UOS (Udruženje osiguravača Srbije), odštetni zahtevi mogu da se šalju poštom ili elektronskom poštom i to je funkcionisalo, jer je sve rađeno elektronski.

- Dakle, sporazume za naknadu štete su i garantni fond pri UOS i Biro zelene karte, slali oštećenim licima, a po dobijanju potpisanog sporazuma, davani su nalozi za plaćanje – završava Zoran Ćirić.

Video: Netaknuti dragulj Grčke vredi da postane novo omiljeno letovalište Srba

(Telegraf.rs/V. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    Po meni samo lud covek ove godine moze da ide na more i da rizikuje.

  • Raša

    Osiguranje pokriva sve ono što ne može da se desi.

  • Milan

    Koju koronu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke