• 2

Srbija se zadužila za dve milijarde evra: "300 najuglednijih investitora iz sveta bilo na aukciji"

Obim prodaje evroobveznica iznosio je dve milijarde evra

  • 2
Obveznice

Foto: Shutterstock

Srbija je izašla na međunarodno finansijsko tržište i izazvala ogromnu pažnju investitora, prodajući državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Srbija je  uspešno prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra, koje će biti listirane na Londonskoj berzi, a na naplatu dospevaju 2027. godine, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Srbija je i jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije virusa COVID-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti.

Više od 300 investitora iz celog sveta pokazalo je interesovanje za srpske obveznice. Respektibilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke iskazale su tražnju za preko sedam milijardi evra, što je skoro četiri puta više od ponuđene vrednosti emisije.

Obim prodaje evroobveznica iznosio je dve milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125%, stopom prinosa od 3,375% i rokom dospeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi.

Međutim, zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena, navodi Ministarstvo.

To je još jedan signal da investitori imaju poverenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, a koja je pogodila čitav svet i naročito finansijska tržišta.

Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vreme pandemije i da je donela odgovarajuće ekonomske mere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastaviti privredni rast.

Srbija je ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji od većine drugih zemalja, sa stopom privrednog rasta od 4,2% u 2019. godini, stopom rasta od 5% u prvom kvartalu 2020. godine, niskom i stabilnom inflacijom, fiskalnom ravnotežom, kao i sa nikada višim deviznim rezervama, zaključuje se u saopštenju.

Tabaković: Investitori potvrdili poverenje u Srbiju

 

Berza

Foto: Tanjug/AP

U ambijentu globalne ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu ostvarila uspeh emitujući sedmogodišnju evroobveznicu u iznosu od dve milijarde evra po kuponskoj stopi od 3,125 odsto, saopštila je i Narodna banka Srbije.

- Posle dve prošlogodišnje izuzetno uspešne emisije evroobveznica u junu i novembru, ovo je još jedan dokaz da međunarodni investitori imaju puno poverenje u ekonomiju Srbije, njenu stabilnost i perspektive, posebno imajući u vidu ni malo povoljne globalne ekonomske uslove u kojima je ova aukcija održana - izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Na aukciji je učestvovalo više od 300 najuglednijih investitora iz celog sveta - Evropske Unije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država.

Tražnja za srpskim evroobveznicama bila je visoka, tokom aukcije je iznosila gotovo sedam milijardi evra i višestruko je premašila planirani iznos emisije, odnosno realizovanih dve milijarde evra.

Zahvaljujući tolikoj tražnji Srbija je uspela da trošak zaduživanja tokom aukcije spusti za pola procentnog poena, navodi NBS

- To znači da nas investitori već posmatraju kao zemlju koja je po svojim rezultatima bliska nivou zemalja EU, što ovaj uspeh čini još većim - istakla je Tabaković.

Sredstva prikupljena današnjom aukcijom biće iskorišćena za finansiranje programa podrške realnom sektoru, odnosno privredi u uslovima globalne ekonomske krize izazvane virusom korona, navodi NBS.

- Emisija obveznica je dodatna potvrda uverenja međunarodnih investitora da će Srbija ovu krizu prebroditi uspešnije nego druge zemlje - rekla je Tabaković.

Video: Mali o korporativnim obveznicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>