• 1

Idete u šoping? Ovo je ceo spisak pravila koji tržni centri moraju da ispune

Šoping centri bili su među poslednjim objektima kojima je dozvoljeno otvaranje

  • 1
Ada Mall, Ada Mol, Beograd, šoping centar

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tržni centri ponovo su otvorili svoja vrata u vikendu za nama, a naša ekipa je i obišla najveće kako bi se uverila da li su se Beograđani uželeli šopinga.

I ti objekti moraju da posluju pod određenim uslovima, a sledeći put kada ih budete posećivali, obratite pažnju da li iste ispunjavaju. 

Predstavnici najvećih tržnih centara, na sastanku u Privrednoj komori Srbije, upravo su se saglasili u vezi sa  Protokolom o radu tržnih centara u uslovima pandemije COVID-19. Ovako on izgleda:

Protokol o radu tržnih centara 

* Sve zaposlene dva puta dnevno obaveštavati o preventivnim merama u slučaju respiratornih infekcija.
* Na prodajnim mestima postaviti Uputstvo o postupanju u slučaju respiratornih infekcija.
* Obezbediti dodatna dezinfekciona sredstva za ličnu higijenu zaposlenih i čišćenje radnih površina.
* Obavestiti sve zaposlene o pravilnom načinu upotrebe dezinfekcionih sredstava. Pisano uputstvo za pranje ruku i upotrebu dezinfikacionih sredstava postaviti u svakom toaletu i prostorijama za presvlačenje zaposlenih.
* Dati uputstva zakupcima o obaveznoj dezinfekciji radnih površina i opreme sa kojima kupci najčešće dolaze u kontakt (kolica, korpe, stolovi i sl.)
* Povećati frekvenciju dezinfekcije na dva puta dnevno, posebno predmeta koji se češće dodiruju (kvake, pultovi,ručke ormarića, prekidači za svetlo i sl.)
* Preporuka za sve posetioce tržnih centara je nošenje zaštitne opreme (maske i rukavice). Tržni centar je dužan da ovu preporuku vidno istakne na ulazima. Ukoliko posetilac nema zaštitnu opremu, tržni centar je dužan da mu omogući da istu kupi u tržnom centru.
* Razdvojiti ulaze i izlaze iz tržnog centra tako da se ista vrata ne mogu koristiti za obe funkcije, osim za prolaze ka garažnom prostoru.
* Na ulazima u tržni centar postaviti barijere za dezinfekciju obuće.
* Klimatizacija u tržnim centrima može da radi isključivo ukoliko su sistemi za dovod i odvod vazduha razdvojeni i ukoliko ne dolazi do recirkulacije vazduha, tj. u zatvoreni prostor u tržnom centru može da se ubacuje samo 100% svež vazduh, bez mešanja otpadnog vazduha iz prostora sa svežim vazduhom.

* Poštovanje socijalne distance – udaljenosti od 2 metra u skladu sa mogućnostima tokom procesa rada.
* Snabdevanje radnji obavljati u vreme kada se ne radi sa potrošačima.
* U slučaju da zaposleni imaju neke od simptoma bolesti (povišena temperatura, kašalj, glavobolja, curenje nosa, bol u očima, otežano disanje ...) moraju odmah (bez odlaganja) postupiti u skladu sa uputstvima zdravstvenih institucija.

U slučaju da se simptomi pojave na radnom mestu samoizolujte se u nekoj prostoriji i odmah pozovite info call 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlјa), zatim Institut za javno zdravlјe Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut" (ul. Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566).

Video: Tržni centri u Beogradu: Kako građani provode prve dane nakon izlaska iz karantina?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke