• 12
 ≫ 

Potpisano: Za beogradski metro stiže 8,3 miliona evra

 ≫ 

"Metro je u fokusu saradnje dve zemlje"

  • 12
metro Foto: Printscreen

Potpisan je Sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za beogradski metro.

Sporazum je potpisala potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem.

Sporazum o donaciji u vezi je sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske.

- Ovo je dokaz plana da su naše kompanije posvećene realizaciji. Metro je u centru ekonomskih odnosa dve zemlje - rekao je ambasador Žan Luj.

Naveo je da je metro od suštinske važnosti za razvoj Beograda.

- Ovaj sporazum je značajna etapa ovog dugogodišnjeg projekta, pokazuje posvećenost srpskih i francuskih vlasti da se projekat sprovede do kraja - rekao je Falkoni.

Inače, ovo je bespovratna pomoć i ići će na prvu fazu metroa, odnosno izgradnju studije i uticaja na životnu sredinu.

Podsetimoi, francuska kompanija Ežis je prošle godine, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik - Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice i Linija 2, železnicka stanica Zemun - Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica.

Falkoni je istakao da je projekat Beogradskog metroa u centru odnosa Srbije i Francuske već nekoliko godina, a ponovo je pokrenut tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carapan

    12. maj 2020 | 12:49

    Kada će sredstva da se obezbede za sela, recimo u selu u Opštini Varvarin nemamo vodu već sto godina a puno ljudi živi u tom selu, uglavnom imaju svoj biznis, a u 21 -vom veku nemaju vodu!??

  • Ana

    12. maj 2020 | 11:24

    Prvo rešite odvode i Kanalizaciju ,znamo kakve buice i kolapse imamo u BG !

  • sova

    12. maj 2020 | 12:05

    Verovao autoputevima, pa i "na vodi", ali metro nema sanse ni za sto godina, jer su Beograd i Zemun izbuseni k'o svajcarski sir. Izbori uskoro i sve se obecava. Bolje i sigurnije je resenje "gore" da je sve povezano nego pod zemljom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>