• 60
 ≫ 

Sutomore svakog leta vrvi od Srba: Pitali smo vlasnika jednog od najstarijih hotela šta ih čeka dole

 ≫ 

Samo u Sutomoru ima 15.000 vikendica i kuća koje izdaju vlasnici iz Srbije. Više od 4 miliona evra oni vraćaju u Srbiju izdajući svoje ležajeve

  • 60
Ratko Vujošević Ratomor Ratko Vujošević / Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Crna Gora je, prema analizama svetskih zdravstvenih stručnjaka, jedna od zemalja koja je bila među najefikasnijim u suzbijanju epidemije upravo zato što je brzo i pravovremeno reagovala, pa se u bliskoj budućnosti očekuje i potpuna normalizacija života u ovoj zemlji. Ta država je u poslednjih 15 dana zabeležila dva slučaja obolelih, i, kako tamošnji nadležni tvrde, korona je pod kontrolom.

Tvrde i da odgovornošću države i građana koji su slušali naredbe nije došlo do veće zaraze, i trenutno nemaju nijednog pacijenta u bolnicama. U Evropi, u Crnu Goru je korona poslednja stigla, a čini se i prva napustila državu.

Zbog svega toga, a i zbog pohvala koje stižu iz sveta, Crna Gora se sprema da bude #CoronaFree destinacija.

Poznato je da Srbi tokom leta mahom idu u Sutomore, a šta ih tamo čeka otkriva u intervjuu za Telegraf Biznis Ratomor Ratko Vujošević.

Ratko je vlasnik hotela i restorana "Sirena Marta", koji je jedan od najstarijih restorana u Crnoj Gori. On je i dugogodišnji predsednik Sutomora.

  • Da li ste spremni za turiste? Šta će biti od sezone, hoćete li ispuniti sve uslove?

- Normalno da očekujemo turiste, spremni smo i očekujemo da će biti sezona, ne onim intezitetom kao što je bila, ali biće nešto od nje.

  • Da li stižu već rezervacije?

- Neke su otkazane, a neke na čekanju. Postoji mogućnost, prema ovome što imamo, da će od 25. jula do 15. septembra biti dosta dobra sezona - kaže nam Ratko.

Na pitanje da li se isplati uopšte njemu i kolegama da otvore hotele na leto, ili možda da preskoče sezonu, kaže da ih treba otvoriti, pa šta bude - bude. Vujošević ističe da oni lično neće podizati cene, a veruje da će tako učiniti i ostali ugostitelji.

Sirena Marta Ne planiraju da podignu cene na CG obali/Foto: Telegraf.rs

- Mislim da će cene biti na istom nivou, nema potrebe da se menjaju i pored toga što možda budemo jedina destinacija za mnoge, nema svrhe. Naše cene su inače bile optimalne i usklađene sa klijentelom koja dolazi - navodi on.

Kao dugogodišnji hotelijer veruje da će dosta uticaja imati sve ovo što se desilo, ali se nada da će proći sve u dobrom redu. Najveći izazov njemu, i drugim vlasnicima hotela i restorana na crnogorskoj obali jesu plate za stalne radnike, plate za sezonce koji će sigurno tek doći...

- Uglavnom, treba da prođemo ovu sezonu kako tako, da se samo održi - navodi on.

  • Crna Gora najavljuje da želi da bude korona fri destinacija, šta to tačno znači?

- Crna Gora je stabilna po pitanju korona virusa. Mislim da će se turisti osećati vrlo bezbedno, neće biti problema. Čak mislim da će se granice otvoriti i da neće biti potrebe za dodatnim potvrdama. Na dobrom smo putu da budemo najbolja destinacija u reginu, država je sve uradila da tako bude, nemamo zaraženih i tako će ostati.

  • Dakle, turisti iz Srbije su dobrodošli? Šta Sutomore ima bolje u odnosu na prošlu godinu?

- Kao dugogodišnji predsednik MZ Sutomore, mogu da iznesem podatke da na našem području ima oko 15.000 vikendica i kuća, objekata koje izdaju vlasnici iz Srbije. Više od 4 miliona evra oni vraćaju u Srbiju izdajući svoje ležajeve u Sutomoru.

Napravili smo kolektor, imamo čisto more, uradili smo mnogo oko infrastrukture. Sve to nam uliva nadu da će sezona proći dobro - kaže Vujošević.

Za kraj, pogledajte u videu šta Ratko ima da poruči gostima iz Srbije:

Video: Svi na more u Sutomore

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    12. maj 2020 | 13:32

    Bio sam.. Bukvalno nigde nema kante za smece.. I ima par mesta do plaze gde uzasno smrdi.. Mora malo da povedu racuna o tome..

  • Spodoba1

    12. maj 2020 | 13:45

    Da mi plate Crnogorci smestaj Nikad kod njih necu. Idem u Grcku ali kod čobana ne....

  • dragan

    12. maj 2020 | 13:43

    Kakvo sutomora užas i katastrofa prljavo samo Budva,Petrovac i Kotor ostalo ništa ja sam iz bara vjerujte mi ljudi🇲🇪

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>