• 6

Vratili su nam se neki stari "prijatelji" za koje smo mislili da su odavno nestali - šverceri duvana

"Nažalost, ovakvo razmišljanje samo šteti svima – i državi, i legalnom biznisu, ali i potrošačima"

  • 6
pusenje, cigarete, marihuana, dim

Foto: Pixabay.com

Siva ekonomija uzima veliki deo kolača onima koji posluju u legalnim tokovima, ali tako šteti i državi i građanima.

Jedna od najzastupljenijih njenih grana je šverc, a godinama je to bio i šverc duvana. Iako se činilo da je početak kraja iskorenjavanju te pošasti, tek korona je iznedrila i njih, ponovo.

- U doba korone, vratili su nam se neki stari „prijatelji“ za koje smo mislili da su odavno nestali – šverceri duvana i duvanskih proizvoda, šampioni sive ekonomije i raznoraznih „kombinacija“. Koristeći gužvu, ponovo su počeli sa masovnim oglašavanjem na društvenim mrežama, i ponovo je njihova „virdžinija žuta kao zlato“ jeftinija od bilo koje cigarete koju je moguće kupiti na legalnom tržištu - kaže nam Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu.

Ivan Miletic

Ivan Miletić/Foto: ND Studio

Ako kompanija napravi, registruje, atestira neki proizvod, plati doprinose radnicima i porez državi, svakako će je više koštati da taj proizvod donese na tržište, navodi on.

- I nikada neće moći da se takmiči sa nelojalnom konkurencijom sa crnog tržišta, sa ekipom koju ne zanimaju ni akciza, ni PDV, ni državni prihodi. I vrlo je lako pomisliti u vreme krize da ovakvi proizvodi imaju svoju ulogu, da ljudima pružaju jeftiniju opciju od onoga što postoji na trafici i u supermarketu, da im omogućava da malo uštede. Nažalost, ovakvo razmišljanje samo šteti svima – i državi, i legalnom biznisu, ali i potrošačima - ističe.

Prema njegovim rečima, koristeći priliku u kojoj su sve oči uprte u koronu, šverceri jačaju svoje pozicije na online i offline kanalima, ne vodeći računa o pravilima socijalnog distanciranja, da ne govorimo o zaštitnim maskama i rukavicama koje potrošače čuvaju od opasnosti zaraze.

- A sada nema potrebe objašnjavati zašto je kupovina na sivom tržištu pogubna. Pangolini i slepi miševi sa ilegalnih vuhanskih pijaca su svaku dalju raspravu na ovu temu učinili izlišnom. Zato je neophodno da se brzo vratimo pravilima koja smo uspostavili pre nego što nas je pandemija izbacila iz vinkle – bez njih, teško da ćemo krenuti ka oporavku - piše Miletić.

Miletić je u kolumni za Telegraf Biznis, osim o ovoj pojavi govorio i tome kako posle korone, ali i sa čim su se njegova kompanija, i on lično suočavali tokom prethodnih nedelja.

Inače, prema nedavnom istraživanju Ekonomskog instituta u Zagrebu, oko 600.000 ljudi u zemljama bivše Jugoslavije kupuje duvanske proizvode na "crnom tržištu", što nanosi štetu poreskim prihodima od oko 306,7 miliona evra.

Krijumčari i ilegalni prodavci duvana ostvare profit od oko 200 miliona evra godišnje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji,  Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, pokazuje istraživanje koje je Institut sproveo metodom anketiranja 21.000 osoba.

Najviše pusača koji se snabvdevaju na "crnom tržištu" ima Bosna i Hercegovina (254.890), a slede Srbija (138.361) i Hrvatska (87.703).

Zbog sivog tržišta duvanskih proizvoda, BiH je u poslednjih 10 godina pretrpela gubitak poreskih prihoda u visini od devet odsto BDP-a, Crna Gora od šest procenata, a Srbija i Hrvatska od po dva odsto BDP-a.

Video: Da li je moguće da su i ovo počeli da švercuju?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule V

    12. maj 2020 | 16:54

    Ne da su se vratili vec od kako je Drzava uvela akcize od 200 din po poklici ja od tad ne kupujem fabricke cigarete, vec sadim najkvalitetnije sorte duvana Havane koje u fabrickim cigaretama nema ni 5% i znam sta pusim po ceni paklice od 40 din.

  • @ Kiki

    12. maj 2020 | 16:05

    Država neka manje otima. Izmislili akcize i ostale otimačine. Nisu krivi šverceri oni koriste. A država - vlast otima.

  • Čiča

    12. maj 2020 | 16:01

    Vratili se??? Uvek su i bili tu. Šverc duvana i cigareta nikada nije stajao. Sve trafike imaju švercovane cigarete i duvan. Sarajevska Drina švercovana kod mene na trafici 100 din.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>