• 0

Crni april za tržište automobila: Rusi gotovo da nisu kupovali kola

April je bio deo neradnog perioda u Rusiji

  • 0
električni automobil Foto: Shutterstock
električni automobil Foto: Shutterstock

Prodaja novih automobila u Rusiji pala je za 72,4 posto u aprilu u odnosu na godinu ranije jer je korona kriza usporila proizvodnju i poremetila rad trgovaca, objavila je Asocijacija evropskih preduzeća (AEB) sa sedištem u Moskvi.

U Rusiji je u aprilu prodato samo 38.922 novih automobila i lakih komercijalnih vozila, što je najveći pad mesečnog prometa koji je AEB ikada zabeležio, prenosi Rojters.

Najprodavaniji su bili automobili Lada, kompanije Avtovaz, koji su sa 9.396 jedinica imali udeo od jedne četvrtine u ukupnoj prodaji.

April je bio deo neradnog perioda u Rusiji, koji je u okviru mera borbe za zaustavljanje širenja korona virusa naredio predsednik Vladimir Putin, tako da je privredu stala jer su fabrike i kompanije morale da obustave rad, a građani da se samoizoluju.

"Crni april 2020. uveliko je doveo u pitanje likvidnost dilera pa čak i njihovu održivost na srednji rok", izjavio je Tomas Štercel, predsednik Odbora proizvođača automobila u AEB-u.

On je naveo da se trgovci pripremaju za ponovno otvaranje salona, dodajući međutim da ne očekuje mnogo bolje prodajne rezultate u maju. Rusi su u martu nagrnuli da kupuju automobile, pri čemu je prodaja skočila za 22,7 procenata, pošto očekivali povećanje cena usled pada kursa rublje zbog smanjenja cena nafte i izbijanja epidemije korona virusa, objavila je prošlog meseca analitička agencija Autostat.

Video: Ovaj auto je star samo 125 godina a i dalje se kotrlja jer mu se nigde ne žuri

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>