• 2
 ≫ 

Prošao najvažniji dan za Srbiju: Da li je privreda išta radila i koliko smo tačno zaradili?

 ≫ 

Dodaje da su uz to rekli i da u javnim preduzećima nema otpuštanja, nema smanjenja plate i da penzije moraju biti sigurne

 • 2
MINIMALAC KONFERENCIJA MALI SINIŠA MALI

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ne bi smelo da se desi da neko javno, državno preduzeće, nije platilo svoje obaveze na vreme, istakao je ministar finansija Siniša Mali obrazlažući da je politika države tako definisana kako bi se podstakla i podržala privreda tokom krize izazvane epidemijom virusa korona.

Mali je za TV Prva kazao da bi voleo da sazna koja su to javna preduzeća, ako postoje, koja su odlagala plaćanja dobavljačima jer ne bi trebalo da ih bude.

- Voleo bih da popričam sa njima jer je jasno definisana naša politika. Sva javna preduzeća, cela država, mora da poštuje sve svoje obaveze u dan jer je to naš način da podstaklnemo i podržimo privredu tokom krize. S te strane, ne bi smelo da se desi da neko javno preduzeće nije platilo svoje obaveze na vreme - kazao je Mali.

Kako kaže, u paketu ekonomskih mera za podršku privredi su i krediti i to dve milijarde evra preko poslovnih banaka garantovanih kredita od strane države, a 200 miliona evra preko Fonda za razvoj.

Upitan za stanje velikih preduzeća koja rade u našoj zemlji bez obzira na vlasništvo, kao što su Fijat, Železara, RT Bor, koji su i naši najveći izvoznici, Mali kaže da je ova kriza sigurno uticala na njih jer su granice bile zatvorene, a privreda i proizvodnja je stala, pogotovu u automobilskoj industriji, pa povezano sa tim i crna metalurgija.

- Imamo, takođe, i program koji se odnosi na podršku velikim preduzećima, onima koji su imali prekid u radu država isplaćuje 50 odsto minimalaca, neka od tih preduzeća su i učestvovala u ovom programu i dobila podršku države, nemam prava da kažem koja, ali smo i tim velikim preduzećima pomogli i pomažemo - kazao je.

Ministar dodaje da kako kreće da se budi cela privreda u Evropi, očekuje da će oni pokrenuti svoju proizvodnju i dodaje da su svakodnevno u kontaktu sa njima.

Napominje da je sada Fijat dobio i podršku italijanske Vlade od 6,8 milijardi evra.

- Kako se dignu oni u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, tako i naša privreda ide dalje. U prethodnim krizama Srbija nije znala i nije imala čime da reaguje, a mi sada po prvi put u istoriji podržavamo privatni sektor - mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici nikada do sada nisu dobili ovakvu podršku - istakao je Mali.

Dodaje da su uz to rekli i da u javnim preduzećima nema otpuštanja, nema smanjenja plate i da penzije moraju biti sigurne.

Upitan da li će ove godine biti povećanja penzija, Mali kaže da ako bude bilo prostora za to, penzije će biti povećane, a da li će biti prostora, to zavisi od toga kako će privreda raditi narednih par meseci.

U petak prihod domaćeg poreza 25,6 milijardi dinara

 

U petak je zabeležen prihod domaćeg poreza u budžetu od 25,6 milijardi dinara, kazao je Mali i ocenio da sa te strane, kada su prihodi u pitanju, ide se po planu.

Mali je  precizirao da je to domaći PDV koji je vezan za april, koji pokazuje da je bilo aktivnosti i u tom mesecu u vreme trajanja krize zbog virusa korone.

Podsetio je da je Srbija prvi kvartal u ovoj godini završila sa 5 odsto rasta naše ekonomije i kazao da kada se pogleda tabela Evrostata, evrozona zabeležila je minus 3,2, Francuska minis 5,4, Italija minus 4,8.

Kada su u pitanju zemlje sa kojima se, prema njegovim rečima Srbija takmiči po pitanju stope rasta BDP-a, u Litvaniji je zabeležen rast 2,5 odsto, u Mađarskoj 2,4, a u Srbiji 5 odsto.

Podsetimo, predsdavnici ekonomskomg Kriznog štaba, na čelu sa predsedenikom Aleksandrom Vučićem rekli su da je taj petak bio "za Srbiju važan dan – jer stiže PDV pa će se videti kako idu prihodi države u maju".

Video: Evo kako da se u 3 koraka prijavite za 100 evra putem interneta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ooo

  17. maj 2020 | 10:28

  A sta se desava kada drzava duguje privatnom licu, advokatu recimo, ne teče kamata, ne isplacuju u roku, a mi svi treba da placaml poreze i račune u roku, inače ide opasna kamata, zasta kamata ne ide i u suprotnom pravcu, kamata je kamata...

  17
  5

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>