• 3

Javila se masa firmi, novac otišao za 20 dana! Kojim tempom se naša preduzeća prijavljuju za kredite

Kojim tempom naše firme uzimaju kredite

  • 3
Kredit

Ukoliko se nastavi dosadašnja dinamika prijavljivanja preduzeća za kredite koji su omogućeni kroz program garantne šeme banaka i države, a banke s druge strane dovoljno brzo uspeju da plasiraju novac na račune firmi, srpska privreda bi mogla da se vrati do kraja godine na isti nivo na kojem je bila pre 16. marta.

To jeste dobra strana priče, ali da li će svi uspeti da dođu do tih kredita imajući u vidu da je ipak broj ograničen?

Komšije su već u problemu, njima su i prestali da odobravaju zajmove jer se javilo 5.000 kompanija, a novac je otišao za prvih dvadesetak dana.

Mnogi hrvatski preduzetnici ostali su neprijatno iznenađeni kada su shvatili da više ne mogu da apliciraju za "koronakredit", novi finansijski instrument koji je početkom aprila pokrenula, agencija za malu privredu, inovacije i investicije. Tim zajmom za likvidnost pod nazivom Covid-19 mali i mikropoduzetnici mogli su doći do 100.000 evra na rok od pet godina, uključujući poček od 12 meseci, te uz kamatu od samo 0,25 posto. Na samom početku je rečeno da će program trajati dok se ne iskoriste sredstva, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine, no niko nije očekivao da će to biti samo nekoliko nedelja.

Naš Fond za razvoj "dok traju zalihe"

Ukupna suma do sada odobrenih kredita iz Fonda za razvoj prešla je 2,3 milijardi dinara, dok je ukupna vrednost zahteva koje su privrednici poslali Fondu skoro 15 milijardi dinara.

Prema podacima Ministarstva privrede, na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora Fonda odobreno je još 130 kredita, koji zajedno vrede oko 370 miliona dinara. Od početka realizacije programa Fonda, kojim su obezbeđene 24 milijarde dinara za pomoć preduzećima u Srbiji, do danas je u Fond za razvoj stiglo oko 1.600 zahteva.

S obzirom na ovu dinamiku prijavljivanja, očekuje se da će se program Fonda realizovati do kraja godine.

Od trenutka kada je počelo prijavljivanje privrednika, preduzećima je na račune leglo oko 230 miliona dinara.

Da bi svi koji apliciraju za novac kod Fonda za razvoj novac i dobili, neophodno je da sva dokumentacija bude u skladu sa propozicijama koje je Fond propisao. To znači da moraju da obezbede dokumentaciju koja dokazuje da imaju sva neophodna sredstva obezbeđenja do bi im Fond odobrio isplatu.

Međutim, trenutno se radi i na programu koji bi mogao da ima karakter sektorske pomoći za one koji su pretrpeli velike štete nastale usled pandemije korona virusa.

Kada je reč o strukturi preduzeća koja su aplicirala za sredstva iz Fonda za razvoj, tri četvrtine zahteva dolazi od mikro preduzeća, dok jedna četvrtina stiže od malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

A banke?

Takođe, kako navode u Ministarstvu privrede, 80 procenata klijenata banaka koji dolaze iz sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, i preduzetnika, reklo da je zainteresovano da koristi dve milijarde evra novca koje su banke obezbedile uz garanciju države.

U Srbiji su 23 banke, koje čine 99,94 odsto tržišnog učešća u kreditiranju preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, potpisale ugovor o garantnoj šemi sa državom, a samo tokom tokom prošle nedelje banke su primile oko 4.600 zahteva za ovaj vid kreditiranja.

Na adrese 23 banke u Srbiji već su stigli zahtevi privrede za kredite kroz garantnu šemu, a trenutna vrednost "potraživanja" je oko milijardu evra.

Prosečan iznos koji je potreban malim preduzećima, prema podacima Udruženja banka Srbije (UBS), je oko 150 hiljada evra, dok je prosečan zahtev za kredit u segmentu mikro preduzeća oko 45 hiljada evra.

Kod preduzetnika su ti zahtevi daleko manji pa potražuju u proseku oko 25 hiljada evra.

Dodatno, postoje i zahtevi koji se odbijaju, zato vodite računa o papirologiji koju podnosite. A šta vam tačno treba, čitajte u posebnoj vesti.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>