• 0
 ≫ 

Dan posle: "Ni Francuska nije ono što je bila. Čeka nas najveća kriza u 75 godina", priča nam Dragan

 ≫ 

U Francuskoj i Španiji i dalje su na snazi stroge mere...

  • 0
Dan posle korona virusa, Telegraf biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dan posle je već počeo, a budućnost rada već se dešava u ovim trenucima. Mnogi svetski ekonomisti, ali i domaći, saglasni su da će korona promeniti način poslovanja kakav poznajemo.

Kažu, ovo je ono "jednom u 100 godina".

Šta posle krize, šta će preduzetnici da rade kada se završi vanredno stanje? Kako će funkcionisati biznis segment, kako mala, srednja i velika preduzeća?

Kako se pripremiti za period posle korone? O svojim načinima borbe i pripreme za period koji dolazi, strahovima, izazovima, ali i srećnim okolnostima, govoriće sagovornici Telegraf Biznisa iz svih ekonomskih oblasti. Vi nam vaše sugestije, iskustva i predloge šaljite na biznis@telegraf.rs

Pitali smo Dragana Živanovića, koji u Francuskoj živi 34 godine i trenutno radi u muzeju, u Lionu, kako je sada tamo, s obzirom na to da je kriza ozbiljno prodrmala ovu evropsku zemlju.

Kako nam Dragan objašnjava, šansu za posao u Francuskoj i dalje imaju mladi ljudi sa "traženim profesijama", naročito oni iz IT sektora, ali se traže i građevinci. Ipak, uslovi za njih nisu isti kao nekad, pa i građevinski radnik već na početku mora da pokaže relativno dobro znanje jezika.

Kriza je velika, a sada je dodatno, zbog virusa i posle njega, najavljena najveća recesija od kraja Drugog svetskog rata - kaže Živanović i dodaje da, na sreću, još uvek ne gubi od plate, ali nije siguran do kad će uživati tu beneficiju, jer muzeji do daljeg ne rade.

- U mnogim preduzećima radnici su delimično na birou rada i država dotira ostatak, odnosno do 80 odsto bruto plate. Poslednja cifra za koju znam, jeste da je na birou 9 miliona ljudi. Otpuštanja su masovna, a radnici onda ostvaruju različita prava u odnosu na to koliko staža imaju u određenoj firmi. Minimum je šest meseci - zaključuje Dragan, i nada se boljim danima.

Video: Koktel na vrata: Jednostavno rešenje francuskih ugostitelja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>